Práve som prezeral inzeráty na Facebooku, keď som narazil na zelenú kachľovú pec, ktorú ponúkal niekto v Maďarsku. Zapáčila sa mi, a tak som kontaktoval predajcu, aby mi poskytol viac informácií o stave kachlíc. Na moju otázku okamžite odpovedali, že sú z kachľovej pece veľmi sklamaní a kachlice na ďalšiu pec (úplne nové, ešte v pôvodnej krabici) už nechcú použiť.

Kachľová pec nekúri a dymí

tehlovy komin

Keď som sa zaujímal o to, čo ich priviedlo k takémuto rozhodnutiu, porozprávali mi, ako ich oklamal remeselník, ktorý sa vydával za odborníka, ale zostali po ňom iba dve nepoužiteľné pece. Jedna z nich nekúri a dymí, druhá požiera drevo a tiež nemá správnu výhrevnosť, ale aspoň nedymí. Žiaľ, teta Marta je z celej profesie sklamaná kvôli jednej, či skôr dvom negatívnym skúsenostiam. Preto je vždy dôležité vypýtať si od majstra referencie a kvalifikáciu. Ani na základe nich si nemôžete byť stopercentne istí, že sa postaví dobrá kachľová pec, ale už ste urobili podstatne viac, ako väčšina.
Kúpa prebehla bez problémov, kachlice boli krásne, kompletné, úplne nové a pec bola obrovská. Kupca som našiel za pár týždňov. Kiežby aj nadchádzajúca stavba prebehla podobne hladko. Žiaľ, nie vždy je možná osobná obhliadka a v tomto prípade som sa zhodou okolností na miesto nemohol dostaviť. Musel som sa spoľahnúť na fotografie a informácie od klienta. Dostal som zopár záberov a rozmery, ale neviem prečo som si nevyžiadal fotografiu a stanovisko kominára o stave komína. Tu som urobil veľkú chybu a keď som prišiel na stavbu (s plnou dodávkou, pripravený začať stavbu pece), čakalo ma nemilé prekvapenie. Komín bol murovaný, bez vložkovania, zo škár vypadávali kúsky malty a spoje boli nepresné.

Frézovanie komína

Podľa normy sa nové spaľovacie zariadenie nemôže pripojiť na starý, murovaný komín. Nedalo sa nič robiť, keď sme sa už dostavili na miesto, pustili sme sa do práce a pokračovali sme, pokiaľ to dovoľovala výška napojenia na komín. Kým kolegovia osádzali kachlice, miešali hlinu a nosili šamotové tehly, ja som telefonoval a snažil sa nájsť kominára, ktorý by komín vyfrézoval, ideálne čo najskôr. Na najbližší termín sme museli čakať dva týždne, ale nemali sme na výber, prácu sme prerušili a nasledovala 3,5 hodín dlhá cesta domov. Na druhý deň som sformuloval zoznam otázok, ktorý odvtedy posielam všetkým záujemcom, ak nemôžem ísť na obhliadku osobne. Nechcem sa znova potrápiť kvôli nevhodnému komínu. Predpokladám, že ani pre klientov nie je príjemné obchádzať uprostred obývačky viac než dva týždne rozostavanú pec.

Čakanie

Plánovaná dvojtýždňová čakacia lehota sa predĺžila na štyri, keďže napadol sneh a pre kominárskych kolegov nebolo možné dostať sa na stavbu dodávkou. Sneh sa roztopil, nasledovalo prudké ochladenie, topiaci sa sneh zamrzol na cestách a strechách a opäť sme museli čakať. Druhý januárový týždeň bol komín hotový, napokon všetko prebehlo podľa dohody. Zbalili sme potrebný materiál a znova sme vyrazili na 3,5 hodinovú cestu. Čakalo nás ešte osadenie dvoch radov kachlíc a vlysu.

Čo je to vlys? V klasickej rádovej architektúre tvorí vlys jednu zo súčastí prekladu, nachádza sa medzi architrávom a rímsou. Často je dekorovaný ornamentálnymi alebo figurálnymi reliéfmi.

kachlova pec friz

Vrátane vykládky a nakládky trvala záverečná etapa stavby asi 10 hodín. Nasledovalo obvyklé spoločné zakúrenie v peci. Tu by som chcel poprosiť všetkých milých čitateľov, ktorí uvažujú o stavbe pece, aby včas zabezpečili suché palivové drevo, pretože sa nezriedka stáva, že zákazník nemôže nájsť dostatok suchého dreva na prvé zakúrenie. Nasledovalo krátke školenie o správnom používaní kachľovej pece, podali sme si ruky a rozlúčili sa.
Cestou domov sme sa ešte zastavili pri Turnianskom hrade, kde sme mali možnosť absolvovať poldruha kilometrov dlhú prechádzku do kopca spojenú s vynáškou piesku. Hrad postupne rekonštruuje občianske združenie. Postupujú síce veľmi pomaly, ale dôležitý je viditeľný pokrok.

nosenie piesku kachlova pec

Kalvária Rožňava

Ďalšou zastávkou bola Rožňava, kde sme si pozreli a nafotili Kalváriu. Zaujímavosťou je, že rámy jednotlivých obrazov vyrobila porcelánka Zsolnay. Ale prečo sme si to vlastne fotili?
Pred dvomi rokmi dostal môj kolega Gábor tip, že na jednom podkroví sa nachádzajú kachlice Zsolnay, na ktoré už desaťročia upadá prach. Išiel sa tam pozrieť, ale žiadna kachľová pec sa z toho nedala vykladať. Pátral, telefonoval, hľadal ako zberateľ umenia, aby nakoniec zistil, že kachlicové rámy objavené na podkroví boli pôvodne vyrobené pre Rožňavu, ale nakoniec sa objednávatelia rozhodli pre iný štýl. Veľká hromada, ktorú takto získal, obsahovala 11 kompletných rámov. Netrúfam tu napísať, aká je ich súčasná trhová cena, ale z nejakého dôvodu ich nechce predať. Pravý zberateľ :) Písanie ma celkom unavilo, takže sa nateraz majte, čoskoro sa vrátim s ďalšími kachliarskymi dobrodružstvami.