Kachľové pece vyžadujú väčšiu údržbu, ktorá pozostáva z odborného odstránenie sadzí a opráv konštrukcie, približne každé tri roky. Nezávisle na tom však existujú úkony, ktoré je potrebné vykonávať pravidelne v záujme predĺženia životnosti pece.

Kompletnejšiu renováciu je lepšie prenechať odborníkovi. Prvým krokom je rozobratie vrchnej časti pece, aby bolo možné vyčistiť dymovod a tiež pre odstránenie sadzí z ťahov. Môže sa zároveň opraviť aj ohnisko, ktoré sa spevní aplikovaním žiaruvzdornej malty. Následne sa znova osadí vrchná časť a nasleduje vyškárovanie kachľovej pece. Samotné odstraňovanie sadzí je potrebné vykonávať v rôznych časových intervaloch, pričom veľký vplyv v tejto otázke zohráva postoj majiteľov. Pri správnom používaní a vhodne zvolenom palive je možné, že po 5 rokoch sa v peci nevytvoria žiadne významné nánosy sadzí.

Správne používaniekachľových pecí

K základom správneho používania kachľových pecí patrí pravidelné čistenie priestoru na zachytávanie popola, zakaždým, keď je viac ako z polovice zaplnený. Okrem toho je dôležité udržiavať rošt stále čistý, pretože cezeň sa do ohniska nasáva vzduch potrebný na horenie. Preto by sa rošt nemal zakryť popolom, nespáleným drevom alebo inými nečistotami. Typ paliva zohráva mimoriadne dôležitú úlohu pri zachovaní dlhodobej životnosti pecí. Používať by sa malo len úplne vysušené palivové drevo. Do ohniska sa nesmú umiestňovať žiadne olejnaté materiály, dokonca ani škrupiny olejnatých semien, pretože môžu spôsobiť výbuch.

kachľová pec výbuch

Pri čistení vonkajšej strany kachľovej pece nepoužívajte žiadne chemikálie, ani pomôcky na drhnutie alebo škrabanie. Mala by sa čistiť jednoducho suchou handričkou alebo kefou s mäkkými štetinami. Okrem toho je dôležité vedieť, že keď je kachľová pec mimo prevádzky, dvierka a otvory musia byť vždy zatvorené.

Kachľová pec po sezóne

Po skončení vykurovacej sezóny sa oplatí kachľovú pec a jej komponenty trocha viac vyčistiť a skontrolovať. Vtedy je možné vykonať dôkladnejšie čistenie ohniska a dymovodov. Odporúča sa tiež, aby komín vyčistil a skontroloval odborník. Tieto úkony je lepšie urobiť to na konci vykurovacej sezóny, aby sa tá nasledujúca nezačala nepríjemnými prekvapeniami a neočakávanými výdavkami.