Údržba krbu je dôležitá a má sa vykonávať každý rok. Čiastočne si ju viete vykonať aj svojpomocne, ale na niektoré úkony je lepšie zavolať odborníka.

Dve dôležité súčasti údržby krbu:

Údržba krbu sa delí do dvoch kategórií, podľa toho, kto údržbu vykonáva:

  • práce ktoré musí vykonať odborník
  • práce, ktoré viete vykonať svojpomocne

Pravidelná kontrola a údržba komína je podľa príslušnej vyhlášky minimálne raz, a v niektorých prípadoch aj viackrát do roka povinná. Pre uznanie prípadnej poistnej udalosti je nutné, aby komín skontroloval odborník a aby ste túto kontrolu vedeli doložiť aj potvrdením. Kominár počas každoročnej kontroly okrem iného skontroluje priechodnosť dymovodu, usadeniny na vnútornej stene komína a zloženie odpadového materiálu, ktorý sa nahromadil v spodnej časti komína.

Z množstva a kvality tohto odpadu je možné vydedukovať kvalitu paliva a procesov spaľovania.

  • ak sa v kontrolnom otvore nachádza iba jemný popol, palivo je pravdepodobne suché a kvalitné.
  • ak sa tu nachádzajú väčšie kusy pripomínajúce drevené uhlie (veľké 5-10 mm), tak niečo určite nie je v poriadku.

V tom druhom prípade prestaňte používať doterajšie palivo a neodkladne sa poraďte s odborníkom!

Ak ste spodok komína vyčistili svojpomocne, odložte malú vzorku pre kominára, ktorý vykonáva každoročnú kontrolu.

Čistenie dymovodu

Dôležitou súčasťou údržby krbu je vyčistenie dymovodu spájajúceho krbovú vložku a komín. Jeho kontrolu a čistenie je nutné vykonať tiež aspoň raz ročne a túto pracovnú fázu je dobré nechať na odborníka. Čistene sa spravidla vykonáva cez otvor na dymovode špeciálnou kefou, ktorej priemer zodpovedá priemeru dymovodu. Nie v prípade každého krbu má však dymovod takýto čistiaci otvor. V takom prípade je potrebné kefu zaviesť do dymovodu cez vnútrajšok krbu a vyčistiť ho odtiaľ.

Údržba krbovej vložky

Údržbu krbu je potrebné vykonať podľa pokynov uvedených v návode ku konkrétnemu spotrebiču. Najčastejšie odporúčané všeobecné kroky údržby, ktoré má vykonávať používateľ sú nasledovné:

  • povysávanie celého vnútrajška krbovej vložky pomocou vysávača na popol,
  • odmontovanie, vyčistenie a opätovné namontovanie deflektoru.

Aspoň raz ročne skontrolujte a vyčistite mriežku externého prívodu vzduchu. Ak je prívod vzduchu zabudovaný do steny alebo okna, jeho mriežku a funkčnosť je potrebné tak isto pravidelne kontrolovať. Vážnejšie čistiace práce, pri ktorých možno bude potrebné aj rozmontovanie samotnej krbovej vložky, je vhodné nechať na odborníka.

Ďalšie údržbové práce, ktoré sa majú vykonávať priebežne počas sezóny

Popolník krbu udržiavajte vždy čistý! Pri niektorých krbových vložkách už do veľkej časti naplnený popolník bráni prívodu primárneho spaľovacieho vzduchu a môže tým spôsobiť aj deformáciu roštu. Po vybratí popolníka vyčistite aj jeho okolie!

Čistenie krbového skla

Krbové sklo čistite iba vtedy, keď je už studené!

Menšie znečistenia je možné vyčistiť aj popolom. S handrou naberieme jemný popol a odstránime ním ľahšie znečistenia na skle.

Pre vyčistenie väčšieho znečistenia používajte prípravok vyslovene určený na čistenie krbového skla. Čistiaci prostriedok najprv naneste na handru alebo papierovú utierku a až potom ho aplikujte na povrch skla, aby nestekal zo skla a nepoškodil ďalšie súčasti krbu!

Vonkajšie časti krbovej vložky čistite taktiež až po ich vychladnutí! Na čistenie kovových povrchov používajte iba chemicky neutrálne čistiace prostriedky, ktoré sú vhodné na čistenie daného natretého kovového povrchu!