Použité prenosné kachľové pece na predaj. Na čo sa zamerať pri kúpe?

Kúpa použitých prenosných kachľových pecí môže byť spojená s rizikom. Ako staviteľ kachľových pecí mám skúsenosť s tým, že lacnejšia možnosť sa často stane tou najdrahšou, pretože kúpené kachle sú nepoužiteľné a potrebujú kompletnú rekonštrukciu. 

Pred kúpou prenosných kachľových pecí sa preto lepšie pozrite na nasledujúce veci:

  1. Stav kachlíc kachľovej pece: či na nej nie sú žiadne prasknuté, poškodené alebo odštiepené kachlice. Poškodené kachlice sú znakom nesprávneho používania kachľovej pece alebo nesprávnej manipulácie s kachlicami. Je potrebné sa im vyhnúť. 
  2. Stav dvierok: skontrolujte, či nie sú deformované. Dôležitá je aj neporušenosť tesniacej šnúry, pretože zabezpečuje vzduchotesné uzavretie ohniska.
  3. Kvalita časti komína: je potrebné skontrolovať aj hrúbku a celistvosť oceľovej rúry vyčnievajúcej z prenosnej kachľovej pece. Presnejšie či nie je deravá, preliačená alebo príliš uvoľnená. 
  4. Celistvosť platne: žiadne praskliny, nerovnosti, diery v šamotovej platni.
  5. Mechanická nezávadnosť ohniska: praskliny, vypadnuté časti šamotových tehál, zadechtované tehly sú varovným signálom, ktorý poukazuje na nesprávne používanie kachľovej piecky a poškodenie častí kachlí, ktoré nie sú viditeľné. 

Uvedené informácie by som rád popísal bližšie, aby som Vám pomohol minimalizovať riziká spojené s kúpou použitých prenosných kachľových pecí. Je totiž možné, že ak sa vám zdá ponuka kachľovej pece príliš dobrá na to aby bola pravdou, je možné že pravdou nebude.

1.Stav prenosných kachľových pecí na predaj

Predtým, ako si pôjdete kachle vyzdvihnúť, požiadajte o fotografie všetkých štyroch strán. To vám napovie, či sú kachlice na zadnej strane kachlí rovnaké a nezávadné. Pozorne si prezrite fotografie a hľadajte prípadné nedostatky. Ak medzi kachlicami vypadla špára alebo je medzi nimi viditeľná medzera, svedčí to buď o zlom kúrení v peci predchádzajúcim majiteľom alebo sa kachle mohli počas prepravy prevrátiť. V dôsledku čoho sa mohli uvoľniť šamotové tehly, resp. mohlo sa uvoľniť spojenie kachlíc, či vzduchotesnosť ťahov a prenosné kachle tak môžu v neizolovaných/ poškodených miestach dymiť. 

Rovnako je výpovedný aj stav glazúry prenosnej kachľovej pece. Ak sa glazúra začína viditeľne odlupovať z kachlíc, môže to byť tak známka nekvalitných kachlíc, avšak vo väčšine prípadov je to známka ich nevhodného skladovania. Takúto prenosnú kachľovú pec, resp. kachlice na ňu pravdepodobne skladovali v exteriéri, kde bola vystavená dažďu a mrazu. 

Dôležitá je aj oceľová konštrukcia, na ktorej kachle (s hmotnosťou takmer 450 kg!) stoja. Ak je to možné, skontrolujte, či rám nie je zhrdzavený a či vydrží ďalej niesť piecku. 

O predchádzajúcom majiteľovi najviac prezradia kachličky nad dvierkami. Ak tu vidíte dym, najlepšie, čo môžete očakávať, je potreba vyčistiť kachľovú piecku (65 – 145 €). V mnohých prípadoch sa tiež sadze z kachlí nedajú odstrániť, čo určite zoberie z estetiky prenosnej kachľovej pece. Čierna škvrna nad dvierkami je znakom spaľovania odpadu, vlhkého dreva ako aj prívodu malého množstva vzduchu na horenie. Pre vnútornú stavbu pece je to „vražedná“ kombinácia. 

Takýmto použitým prenosným kachľovým peciam sa radšej vyhnite!

2.Stav dvierok kachľovej pece:

Skontrolujte, či sú dvierka kachľových pecí úplne zatvorené. Je dôležité, aby sa dvierka nepohybovali a aby fungovala kontrola prívodu vzduchu. Ak môžete nechtom zatlačiť tesniacu šnúru v dvierkach, sú v dobrom stave a vzduchotesné. Chýbajúcu alebo už stuhnutú tesniacu šnúru je možné nahradiť, avšak jej cena vrátane lepidla sa pohybuje okolo 30 €, ak musíte zavolať kachliara, môžete rátať s dvojnásobkom. 

Základným príslušenstvom patriacim k dvierkam kachľovej pece je rošt. Skontrolujte, či rebriny roštu nie sú prasknuté, zlomené alebo nadmerne deformované. Skontrolujte aj náter dvierok, či nie sú husto natreté nejakou nehorľavou farbou. Tá sa, žiaľ, pri prvom zapálení odlupuje. Zvyčajne sa po olúpaní farby dvierka očistia a nastriekajú čiernym žiaruvzdorným sprejom. Môžete to spraviť aj vy v sume cca 15-25 €. Pri presklených kachľových dvierkach skontrolujte vnútornú stranu dvierok. Skontrolujte aj malé výčnelky, ktoré držia sklenenú dosku na mieste. Ak sú zhrdzavené, môžu nadmerne pritláčať sklo k rámu dvierok a spôsobiť prasknutie žiaruvzdorného skla. Sadze na okrajoch a po obvode skla sú známkou toho, že kachle neboli správne používané a boli vyčistené len pred Vašim príchodom alebo pred vyhotovením fotografie. Opatrne pohnite sklom a skontrolujte, či sa nehýbe. Ak sa sklo hýbe ohnisko nebude správne tesnené, čo spôsobí postupné ochladzovanie ohniska a komína aj po zatvorení dvierok kachľovej pece. Vaše peniaze na kúrenie tak vyletia von komínom.

3.Komín prenosnej kachľovej pece

Skontrolujte, či je stena dymovodu, ktorá vychádza z pece, hrubá (2 mm oceľ) alebo tenká (0,5 mm) a aký dymovod alebo nastaviteľné kolená, či reduckie dostanete k peci a v akom stave. Dôležité je aj to, kde sa nachádza vývod dymu z pece. Skúste s ním opatrne pohýbať, aby ste sa uistili, že z kachlí nevypadne. Pozrite sa dovnútra, či sa v ňom nenachádzajú stopy hrubých nánosov sadzí, ktoré sú tiež varovným signálom. Posvieťte si s baterkou do rúry a prezrite, či tam nie sú diery. Výmena dymovodu stojí 25 – 30 €, oceľová rúra s hrúbkou 2 mm a dĺžkou 1 m stojí cca 28 €.

4.Stav platne alebo varnej dosky (pri prenosnej kachľovej piecke s varnou doskou)

Aj tu hľadáme praskliny a diery. Ak je platňa poškodená, prenosnú kachľovú pec nekupujte. Jej výmena môže stáť až 80-120 €. Drobné praskliny a diery nie sú len estetickou chybou, ale spôsobujú aj netesnosť a únik tepla pri zatváraní dvierok. Ak je doska sporáka hrdzavá, ale nie poškodená, nie je to problém, na jej vyčistenie stačí niekoľko 100 gramov železného prášku, ktorý stojí približne 4 – 7 €.

5.Neporušenosť ohniska (šamotov) prenosnej kachľovej pece

Ohnisko prenosných kachľových pecí je vyrobené zo šamotových tehál, aspoň by za každých okolností mali byť. Ak boli použité iné materiály, kachle nie sú profesionálne skonštruované. Tu treba poznamenať, že ohnisko lacných dovážaných výrobkov je často ľahký šamot (takéto kachle vážia 250-300 kg), ktorý sa po dvoch vykurovacích sezónach môže rozpadnúť. Materiál, ktorý spája šamotové tehly, je zmes hliny, piesku a vody. Ak spoje tehál vypadli, je to varovný signál. A pohyblivé šamotové tehly signalizujú STOP nákupu. To je už znamenie, že vnútorné ťahy kachľovej pece sa môže kedykoľvek porušiť, čo znemožní alebo ohrozí kúrenie. Náklady na odbornú prestavbu prenosných kachľových pecí kachliarmi vrátane použitia materiálu sa pohybujú od 400 – 600 €.

+1 Od koho kupujete použité prenosné kachľové pece na predaj

Je pravda, že je to riskantné, ale so správnymi znalosťami môžete kúpiť kachle v dobrom stave, a to za, povedzme, polovicu pôvodnej ceny. Ak je prenosná kachľová pec staršia ako 5-6 rokov, nezabudnite zohľadniť náklady na rekonštrukciu. Žiaľ, ani tá najdôkladnejšia obhliadka vám neukáže vnútro kachlí – najmä ak sú ukončené kachlicami a nie varnou doskou. Ak sa uvažujete nad kúpou prenosnej kachľovej pece, odporúčam nechať si ju postaviť od majstra kachliara, ktorý poskytuje na svoju prácu ZÁRUKU a dokáže poskytnúť popredajný servis. Za každú cenu sa vyhnite nekvalitným kachliam a hotovým sporákom dovezeným z Rumunska. Záruka je takmer neplatná a výrobca neposkytuje žiadny popredajný servis. Ich životnosť je menej ako polovičná v porovnaní s kachľami postavenými profesionálnym staviteľom. 

Ak nechcete riskovať alebo máte možnosť kúpiť si novú prenosnú kachľovú pec prezrite si našu ponuku.  

Vo viacerých farbách, tvaroch so záručným a pozáručným servisom. Vyrobené a profesionálne umiestnené prenosné kachľové pece „na kľúč“.