Kachľová pec bola postavená v Szepsi. Predbežnú, osobnú obhliadku som žiaľ nemohol uskutočniť, nakoľko lokalita bola viac ako 370 km od môjho bydliska a zrovna som nemal žiadne práce v okolí.

Obhliadka cez video?

Ak v danom čase nestaviam v blízkosti kachľovú pec, obhliadku / posúdenie miesta stavby kachľovej pece väčšinou realizujem e-mailom alebo príp. videohovorom. V tomto prípade komunikácia fungovala veľmi rýchlo a efektívne, takže som nevidel problém ani pri stavbe zložitejšej kachľovej pece bez obhliadky na mieste. Dostal som potrebné informácie:

  • výška a priemer komína,
  • typ okien a dverí,
  • veľkosť plochy, ktorá sa má vykurovať,
  • typ stien a izolácie,
  • hrúbka podkladového betónu,
  • prístupnosť/dostupnosť miesta stavby,
  • kachle, ktoré sa zákazníkovi páčili,
  • farby, nápady.

Pred nanesením glazúry na kachlice

Kachlice kachľovej pece sú pálené dvakrát. Prvýkrát sa páli takzvaná terakota, teda iba kachlice vytvarované z materiálu. Keramická glazúra sa nanáša pri druhom vypaľovaní. Ak sa jedná o kachľovú pec na mieru, dám Vám vyrobiť kachlicu u výrobcu v 2-4 farbách, ktoré sa vám najviac páčia a následne vám ich pošlem poštou. Farby totiž vyzerajú naživo úplne inak ako na fotke. V tomto prípade som poslal poštou 3 vzorky, po krátkom premýšľaní sa zákazníkom podarilo rozhodnúť. Takýto výber je veľmi dôležitý, nakoľko sa zákazník na danú farbu bude pozerať viac ako 30-40 rokov.

Stavba kachľovej pece

Sporák bol hotový po 5 dlhých (12-13h) dňoch. Mal som skutočne dobrého pomocníka! S radosťou som odovzdal kachľovú pec, s ktorou sa nestretnete každý deň. Je to moje najväčšie dielo tohto, ale možno aj minulého roku. Zákazník bude piecku využívať ako hlavné kúrenie, čo vzhľadom na jej veľkosť a množstvo dreva, ktoré je možné súčasne spaľovať, nebude problém.

Cena, záruka

Kachlice podobnej keramickej pece sa v závislosti od vnútorného technického stavu (eko-ohnisko, vonkajší prívod vzduchu, dvierka s dvojitým sklom) vyrábajú do 3-4 mesiacov po naplánovaní a objednaní. Cena vrátane materiálu a práce (v závislosti od jeho farby a štruktúry) stojí 9 000 – 13 000 €.