Zlaté Moravce – rekonštrukcia 120-ročnej kachľovej piecky

V Zlatých Moravciach sme rekonštruovali 120-ročnú kachľovú piecku. Išlo o rodinné dedičstvo, ktoré od svojho prvého postavenia zabezpečovalo teplo pre štyri generácie. Posledné dva roky sa už, kvôli horšiemu stavu, piecka nepoužívala na kúrenie. Slúžila už len ako estetický doplnok a lapač prachu.

Zákazník nás našiel na základe referencií. Po osobnej obhliadke sme sa zhodli, že prestavba je nevyhnutná. Začiatkom októbra sme sa pustili do práce. Prvý deň bol najťažší a najviac špinavý ako to pri rekonštrukciách býva.
Vnútro pece bolo plné popola, no známky dechtu sme nenašli. Bolo vidno, že túto starkú kŕmili len suchým drevom. Traja sme na tom pracovali celý deň. Vyviezli sme 29 vedier sutiny a odviezli ich na zberný dvor.

pec spinavy pocas stavby kachlovej pce

Tretia pomocná sila bola sučka Bela, ktorá sa na konci dňa stala Čiernou. Neviem si predstaviť, koľko šampónu bolo potrebné pre chudáčku Belu, aby opäť vyzerala ako Gandalf Biely.

Na tretí deň sme dokončili stavbu a spoločne sme piecku odskúšali. Čo sa týka technického hľadiska: celé vnútro pece až po komín sme postavili zo šamotu, chránili sme tým kachlice. Nechcel som totiž, aby zákazník neskôr rozprával, že „tí mladí kachliari postavili pec a vydržala len 20 rokov, nie ako predtým, keď vydržala až 30!“Korunku, ktorú sme našli počas demontáže za pieckou, sme umiestnili späť na vrch, aby piecka opäť zažiarila ako celok.

Raňajky, obed, večera pre kachliara

Atmosféra počas celej stavby bola príjemná, rovnako ako aj celodenná starostlivosť od objednávateľky. Možno nebudete veriť, ale na sendvičoch bol aj kaviár! Možno spravím podstránku na webe s názvom „Referencie jedál od zákazníkov.“ Raňajky, obed, večera a denne 5 litrov čaju boli našim motorom.

Po spoločnom fotení a odovzdaní potrebných informácií (predtým bola pec vhodná na uhlie aj drevo, teraz sme stavali len na drevo, t. j. bezroštovú s inými ťahmi), sme sa ešte raz poďakovali a rozlúčili s dobrým pocitom. Kúsok histórie žije ďalej vďaka nám a vďaka zákazníkom, ktorí vedia, ako správne kúriť.