Vzhľadom na klimatické podmienky našej krajiny musíme naše budovy viac či menej vykurovať. Máme na to nespočetné množstvo možností: od najjednoduchších kachlí až po tie najzložitejšie elektronicky riadené systémy ústredného kúrenia. Na základe kombinácie potrieb a možností sa snažíme zabezpečiť si najlepší pocit pohodlia. V tomto článku by som rád Vám rád priblížil jednu z týchto možností, ktorou je kachľová pec na drevo.

Stručne k histórii kachľovej pece na drevo

Kachľová pec sa len tak z ničoho nič „stala“. Odborníci nedokážu presne odhadnúť dátum jej vzniku. Avšak z konca 11. storočia sa našli keramické časti, ktoré zdobili alebo tvorili súčasť konštrukcie kachľovej pece. V 13-14. storočí už bola táto forma kúrenia pomerne rozšírená. Z tejto doby pochádzajú aj najstaršie vyobrazenia kachľovej pece. Od 14. storočia už vo svete kachlí nájdeme všetko: od jednoduchých piecok až po tie najhonosnejšie kachle a konštrukcie kachľových pecí zodpovedajúce gotickej dobe. Vzhľad kachľovej pece vždy sledoval umelecké trendy doby. V dnešnej dobe si môžete kúpiť skutočne akýkoľvek druh kachľovej pece: od kopírovania historických štýlov, či pravých vzácnych starožitných kachľových pecí až po najrozmanitejšie moderné dizajnové kúsky.

Moderná kachľová pec na drevo a jej štýl

Poprední výrobcovia kachlí v západnej Európe ponúkajú na každoročných výstavách a veľtrhoch novšie a novšie riešenia. Sám sa ich rád zúčastňujem. Dokonca aj v susednom Maďarsku som natrafil na takúto kurióznu pec. Návrhár: Zoltán Herczeg

Na druhej strane kachľovú pec, ktorú si vyberáte na minimálne desať až dvadsať rokov môže byť však riskantné voliť v niektorom z najnovších štýlov. Zákazníci, ktorí majú záujem o keramické kachle sa aj tak najčastejšie stretávajú so vzorkami kachlíc zo sériovej výroby od veľkovýrobcov. Menšie dielne ponúkajú väčšiu variabilitu čo sa týka vzoriek keramických kachlíc napr. s polovníckymi motívmi, rodinným erbom alebo inciálmi rodiny. Zdroj: https://www.vilmos-kalyha.hu/index2_sk.html

Existuje žiaľ len malé množstvo zákazníkov s odvážnym vkusom a dostatočným množstvom finančných prostriedkov. Z toho dôvodu málokedy uzrie svetlo sveta úplne unikátne umelecké dielo, ktorým sa môže stať aj kachľová pec. Ak chcete mať predstavu kam až môže zájsť umenie pri tvorbe kachľových pecí, odporúčam si pozrieť prácu napr. kachliara na dôchodku Institorisa.

Kachľova pec bez komína

Zatiaľ čo kachľové pece sú skutočne rozmanité z hľadiska štýlu/ vzhľadu (od rustikálnych pecí, klasických, aristokratických až po dnešné moderné) z hľadiska vykurovacej techniky ich môžeme rozlišovať iba na 2 typy. Využitie ohniska a dymovodov pri stavbe kachľových pecí sa od druhej polovice 18. storočia rázne zefektívnilo a prispelo tak k hospodárnejšiemu vykurovaniu. Rokoková kachľová pec v kaštieli a malá starodávna pec na chlieb sú zvonka síce dva extrémy, avšak ich konštrukcie si boli veľmi podobné: vykurovacie zariadenia s vonkajším prikladaním dreva a bez dymovodu. Majstrovská honosne zdobená kachľová pec stojaca na štíhlych kovových nožičkách je síce majstrovským remeselným dielom, avšak tieto kachle mali iba jeden otvor = dvierka: tam, kde sa vkladalo a spaľovalo drevo, vychádzal aj dym – podobne ako je to pri starých chlebových peciach.

Objavenie ťahov a komína

Vybudovaním ťahov v peci spolu s napojením kachľovej pece na komín sa stalo kúrenie drevom oveľa ekonomickejšie a ekologickejšie. Spaľovanie môže byť dokonalejšie v ohnisku kachľovej pece na drevo: dlhé ťahy (predstavte si keramického hada v tele pece, ktorý sa v nej vinie až do komína) nepúšťajú horúce spaliny okamžite do komína. Materiály použité na konštrukciu kachľlovej pece zvyšujú celkovú hmotnosť kachlí, a tak aj ich tepelnú akumulačnú schopnosť. Použitím menšieho množstva palivového dreva tak získame viac tepla a priesvitný dym, vidíte len vibrujúci vzduch nad komínom, lebo spaliny obsahujú len CO2 a vodnú paru. Vtedy kúrite v kachľovej peci ekonomicky a ekologicky, keď Váš sused nevie, že ste zakúrili.

Kachľová pec a pocit pohodlia sú nerozlučne spojené

Kachľová pec je už dlho definovaná tromi E. Je totiž Ekonomickým, Ekologickým a Estetickým vykurovacím zariadením, ktoré vyžaruje harmóniu, bezpečnosť a príjemné teplo. Okrem dreva, kože a textilu bývanie zútulní aj keramika. Svojimi osobitosťami a schopnosťou prispôsobiť sa domácnosti (štýlovo aj technickým nadimenzovaním) si vždy nájde miesto v našej bytovej kultúre. V histórii sa viackrát objavili nové metódy kúrenia, ako napr. peterky, gamatky, prenosné liatinové krby, ale zatiaľ čo tieto zariadenia zmizli z obchodov aj z domácností, kachľová pec si obhájila svoje miesto. Často sa stáva, že aj po rozobratí domu zostane stáť len kachľová pec alebo si ju majiteľ po rozobratí zoberie do nového bývania.

Vo všeobecnosti platí, že zatiaľ čo v krboch/kozuboch kúrime preto, lebo chceme teplo okamžite, tak v kachľových peciach kúrime, aby sme vykúrili miestnosť na podstatne dlhší čas, aj keď ho hneď nárazovo nepocítime. Výnimkou sú presklené dvierka kachľovej pece, z ktorých okamžite cítime sálavé teplo z ohňa.

Výhody kachlových pecí

Výhodou kachľovej piecky je, že jej povrch sa nikdy príliš nezohreje. A teda pri nej neexistuje možnosť prehriatia, ako je to v prípade liatinových konštrukcií pecí. Odhliadnuc od nebezpečenstva požiaru a nehôd je aj z hľadiska komfortu oveľa príjemnejšia “stredná” povrchová teplota poskytovaná kachľovou pecou. Navyše liatinové pece s vysokou povrchovou teplotou spaľujú prach vo vzduchu, a tak ho vysušujú. Príliš suchý vzduch pritom môže spôsobiť suchú pokožku, popraskané pery, vysychanie slizníc, pálenie očí, ťažšie dýchanie, suchý dráždivý kašeľ či častejší výskyt infekčných ochorení dýchacích ciest. Narozdiel od toho kachľová pec odovzdáva svoje teplo sálaním, vytvára tak menej horúci vzduch a zabezpečuje, že medzi podlahou a stropom nebude veľký teplotný rozdiel.

Ďalšou výhodou klasických keramických pecí na drevo je, že manipulácia s nimi je jednoduchá a nevyžaduje špeciálne odborné znalosti. Žiaľ, pár generácií vypadlo z rutiny kúrenia drevom, preto si potrebujeme trochu rozšíriť vedomosti a uviesť ich do praxe, aby fungovanie pece bolo bezpečné a ekologické. Každé spaľovacie zariadenie má určitý postup vykurovania a pridávania biomasy a keď ovládame obsluhu našej pece, dosiahneme účinnosť až 80-90 %.