Z nášho krátkeho článku sa dozviete:

  • prečo si vybrať na Slovensku vyrobenú prenosnú kachľovú pec
  • inzerovaný vs. skutočný výkon
  • použitie materiálov a hmotnosť – platí, že viac je lepšie?
  • záruka a servis
  • výhody a nevýhody prenosnej kachľovej pece

Na Slovensku vyrobené prenosné kachľové pece

Výroba prenosnej kachľovej pece si vyžaduje odborné znalosti. Keďže ide o zariadenie na mieru, výrobca musí vydokladovať výkon a správne technické vlastnosti spaľovacieho zariadenia. Kachliari sú väčšinu roku zaneprázdnení, a preto im na výrobu týchto pecí zostane čas len na začiatku jary.

kachlove pece do chaty volne stojate

Neoplatí sa to majstrovi kachliarovi?

Menej z nás – kachliarov – sa zaoberá malými tzv. prenosnými kachľovými pecami, pretože sa to veľmi neoplatí. Výsledná cena sa zdá zákazníkovi príliš vysoká, lebo nevie odhanúť cenu materiálu a práce kachliara. Bohužiaľ, často sa stáva, že zákazník vidí len to, že podobnú „pec“ môže získať vo veľkých obchodných reťazcoch za polovičnú cenu oproti tej, ktorú postaví kachliar. Nezaujíma sa o vnútorný obsah, skutočnú účinnosť a pozáručný servis. V očarení kilowattmi stlačí tlačidlo kúpy. Stavba je náročná na prácu a vhodná konštrukcia si vyžaduje použitie prvotriednych materiálov (šamotová tehla, šamotové dosky, žiaruvzdorné glazované kachlice).

Odľahčený šamot a šamot

Komerčná pec používa odľahčený šamot s najnižšou triedou žiaruvzdornosti, kachliar používa klasický ťahaný alebo lisovaný šamot. Odľahčený šamot má hustotu 160 kg/m3 a “kachliarsky” šamot má hustotu 2300 kg/m3, čo zabezpečí nielen dlhšiu akumulačnú dobu, ale aj väčšiu odolnosť porti mechanickým vplyvom (keď hádžete drevo do ohniska). Zjednodušene ohnisko s odlahčeným šamotom vydrží 2-3 roky, zatiaľ čo to z klasického šamotu 12-15 rokov.

Vermiculite a samotova platna

Skutočná účinnosť

Z 1 kg suchého dreva môžeme získať 4,1-4,2 kW energie pri 100% účinnosti. Množstvo dreva, ktoré sa dá naraz spáliť, určuje veľkosť ohniska, teda koľko dreva sa zmestí do kachlovej pece.

Pri malých prenosných kachľových peciach a kachľových krboch sa toto množstvo pohybuje zvyčajne medzi 3-5 kg. Účinnosť sa dá presne vypočítať, ak zmeriame teplotu spalín pri vstupe do komína. Pri kachľových peciach s malou hmotnosťou je táto teplota pod
220 °C, zatiaľ čo pri prenosných krboch obložených kachľami dosahuje 250-270 °C. To je veľký rozdiel. Čím nižšia je teplota spalín vstupujúcich do komína, tým lepšia je účinnosť našich kachlí alebo krbu – minimálna teplota však musí byť 160-170 °C, aby sa v komíne nezačala kondenzovať vodná para.

Hmotnosť a pohodlie

Hmotnosť prenosných kachlí sa pohybuje medzi 350 – 450 kg, zatiaľ čo hmotnosť krbov obložených kachlicami je medzi 80-150 kg. Nazývajú sa prenosnými len preto, že nie sú postavené na mieste, ale v dielni majstra. Jednoducho povedané, hmotnosť a tepelná kapacita určuje, ako dlho bude vykurovacie zariadenie odovzdávať získané teplo. Prenosnú kachľovú pec treba zvyčajne nakladať 2-3 krát denne, zatiaľ čo kachľový krb postupne.Keď to premietame na úsporu dreva, môžete ušetriť až 30-40 % dreva v prípade voľby kachľovej pece.

kachlova pec alebo kachlovy krb ucinnost

Tepelný komfort

Kachľová pec odovzdáva nahromadenú tepelnú energiu postupne prostredníctvom sálania. Nevysušuje vzduch a vďaka hmotnosti 350-450 kg poskytuje príjemné teplo 5-8 hodín. Pri kachliach sa nepotíte a v rohoch miestnosti nemrznete. Malý kachľový krb poskytuje teplo okamžite a oveľa rýchlejšie, jeho nevýhodou však je, že keď oheň vyhasne, po pár minútach už nehreje a vzduch v miestnosti sa rýchlo ochladzuje. Pri malých krboch je potrebné prikladať drevo aj večer (budík na tretiu ráno), aby ste sa ráno nezobudili so zimou.

kachlova pec montovana prenosna modra

Záruka a servis

Žiaľ, životnosť kupovaných kachľových krbov je krátka a ich oprava je náročná alebo takmer nemožná. Neočakávajte, že vydržia viac ako 5-6 rokov. Prenosná kachľová pec vyrobená kachliarskym majstrom vydrží pri dennom používaní 10-15 rokov. Veľkou výhodou je, že vnútro je možné kedykoľvek renovovať, vymeniť šamotové tehly a šamotové dosky. Ak sa vnútro po mnohých rokoch zničí, jednodňovou prácou ho možno úplne zrekonštruovať a kachle budú slúžiť ďalších 10-15 rokov.

Záver

Nevýhody:

  • Bohužiaľ, táto piecka nepostačí na vykúrenie celého domu – prenosný krb môže, ak neustále prikladáte drevo (ale je to finančne náročné, musíte rátať so suchým vzduchom, treba sa zobudiť večer aspoň raz a priložiť drevo).
  • Životnosť vnútra pece je „len“ 10-15 rokov v porovnaní s klasickými ťažkými pecami (pec postavená na mieste nad 1200 kg), pretože musíte kúriť viac ako raz denne.
  • Nie hneď po zakúrení, ale až po 30 minútach začne sálať teplo.
  • Menšie presklenie na dvierkach.
  • Vyššie počiatočné náklady ako pri malých krboch (namiesto 1000 € až 2100 €).

Výhody prenosných kachľových pecí

  • V porovnaní s kachľovými krbmi (oceľová vložka obalená kachlicami) máte výrazne vyšší výkon aj akumuláciu tepla.
  • Piecku sa dá po 10-15 rokoch rekonštruovať – vymení sa len vnútro. Kachlice a dvierka majú životnosť až 70-80 rokov, pozri starožitné pece staršie ako 100 rokov.
  • Nemusíte sa v noci budiť, aby ste prikladali do ohňa.
  • Nevysušuje vzduch.
  • Spotrebuje menej dreva pri rovnakom výkone.

Malá pomoc, ak neviete, čo je na čo vhodné:

  • Ak kúrite zriedka a máte víkendovú chalupu, najlepšou voľbou je kachľový krb.
  • Ak kúrite denne a chcete vykúriť len jednu alebo dve menšie miestnosti (spolu maximálne 35 m² – 40 m²), potom je vhodná prenosná kachľová pec.
  • Ak kúrite každý deň a chcete vykúriť menší dom, potom je dobrou voľbou klasická, ťažká, murovaná kachľová pec.
  • Ak zapaľujete oheň doma len príležitostne, potom je ekonomickejší klasický krb.

Naše už hotové a na sklade dostupné kachľové pece si môžete pozrieť tu.