Aj keď zakúrenie v kachľovej pecí nie je žiadna veda, vyžaduje istú skúsenosť, aby bolo efektívne a prebehlo bez komplikácií. Môžete dostať mnoho dobrých rád zo všetkých strán, avšak pri súčasných kachľových peciach s modernou konštrukciou je väčšina z nich je menej použiteľná.

Zakúrenie v kechľovej pecí a s tým súvisiace pravidlá sa môžu líšiť podľa konkrétneho typu pece.  V nasledujúcich odstavcoch uvedieme štyri najčastejšie všeobecné rady, ktorý sa osvedčili v praxi.

Čo potrebujeme na zakúrenie v pecí?

  • materiál na podpal
  • palivové drevo alebo iné palivo vhodné do krbu
  • zápalky alebo zapaľovač
  • kachľovú pec :)

Pred zakúrením v pecí vždy skontrolujte!

  • či externý prívod vzduchnie je otvorný
  • či má palivo vhodnú kvalitu a vlhkosť (12-20%).

Na podpal môžeme použiť:

  • najjednoduchšie je použiť malé triesky dreva, ktoré môže byť aj z ihličnanov,
  • podpaľovače vo forme kociek alebo vlny na báze dreva,
  • „pokrčený“ papier (málo efektívny)

Hlavným argumentom v neprospech tekutých podpaľovačov na chemickej báze (ako napríklad petrolej) je, že pri horení rýchlo dosiahnu veľmi vysokých teplôt a keď sa dostanú na rošt krbu, môžu spôsobiť jeho deformáciu alebo vydutie.

Je zakázané použiť tekuté horľavé látky (napr. benzín)!

4 tajomstvá správnej techniky zakúrenia v pecí

  1. Rozohriatie komína. 8-10 minút aktívneho kúrenia s čiastočne pootvorenými dvierkami alebo dvierkami nadvihnutými asi na veľkosť palca v prípade krbov s výsuvnými dvierkami. Ak máte murovaný komín, nechajte na tento krok viac času. V tejto fáze majú zostať všetky klapky regulujúce prívod vzduchu do pece úplne otvorené!
  2. V prípade, že sa nepodarí zapáliť oheň na prvý pokus, neotvárajte dvierka krbu, radšej ich zavrite. Počkajte, kým dym odíde komínom a až následne sa pustite sa do zakladania ohňa znova.
  3. Keď oheň rozhorel, počkajte, kým začne naozaj horieť aj drevo a nejde iba o plamene tancujúce na jeho povrchu. Drevo, ktoré začalo horieť, má jemne zuhoľnatený povrch. Tento stav je možné dosiahnuť po 3-5 minútach horenia. Ako ďalší krok môžete priložiť na oheň 1-2 kusy palivového dreva zodpovedajúce 1/6 alebo 1/8 prierezu polena. Podstatné je aby pomer štiepanej plochy bol čo najvyšší. Keď budete prikladať, otvárajte dvierka opatrne, aby sa ich rýchlym pootvorením nedostal dym do miestnosti (samozrejme, ak to nie je zámer!). Po priložení ešte môžete nechať dvierka na chvíľu pootvorené. Keď začnú horieť aj tieto kusy dreva (približne ďalších 10 minút), je možné priložiť 2-3 štvrtinové kusy palivového dreva.
  4. Pred prikladaním otvárajte dvierka pece pomaly. Priložte niekoľko kusov dreva a zavrite ich. Krbová vložka a komín v tejto fáze spravidla ešte nedosiahli prevádzkovú teplotu, preto je vhodné ešte nejaký čas (minimálne 10-15 minút) nechať klapky na prívod vzduchu otvorené a nechať oheň horieť veľkým plameňom. Keď už horia aj najväčšie kusy dreva, intenzitu horenia je už možné regulovať pomocou klapiek.

Užitočné rady pri kúrení v krbe

  • Pri pootvorených dvierkach dávajte pozor na to, aby niečo nevzplanulo v blízkosti krbu!
  • Pri otvorených dvierkach nikdy nenechávajte krb bez dohľadu!
  • Pri otvorených dvierkach zabezpečte dostatočný prívod vzduchu do miestnosti, v prípade potreby otvorte okno!
  • Pri otvorených krbových dvierkach nikdy nepoužívajte digestor, centrálny vysávač alebo odsávací ventilátor!
  • Ďalšie palivo priložte vždy vtedy, keď predchádzajúce už zotlelo!
  • Vždy prikladajte iba jednu vrstvu paliva!

Najčastejšou chybou pri zakúrení v krbe je, že sa neaplikuje princíp postupnosti. Neprikladajte hneď na začiatku veľké kusy dreva, lebo oheň sa zadusí!

Najdôležitejším pravidlom je teda to, aby sme najprv založili iba menší oheň z triesok alebo iného podpaľovača a menších kúskov dreva. Následne postupným prikladaním stále hrubších kusov dreva rozohrejeme krbovú vložku a komín! Akonáhle sa krbová vložka a komín zohrejú na prevádzkovú teplotu, môžeme proces horenia regulovať a priložiť väčší objem dreva so zohľadnením uvádzanej hodnoty nominálneho tepelného výkonu.