Remeselník považuje svoje náradie nielen za nevyhnutnú pomôcku, ale aj za „šikovného spoločníka“. Chráni a opatruje svoje nástroje, udržiava a šetrí ich. Dobrý nástroj a dobrý remeselník sa navzájom dopĺňajú: jeden bez druhého sa nezaobíde. V tomto článku sa pozrieme na základné náradie a nástroje kachliarov.

Ručné náradie

Vodováhy dĺžky 20 – 60 – 150 cm, krížiky a kliny na kachlice, lišty na ukladanie (drevené, kovové), spony, kachliarsky nôž, brúsne kamene, malé kamenárske kladivo, rysovacia ihla, malý uholník, nástroj na meranie a rysovanie uhlov. 30 cm dláto s vhodným kladivom. Gumová palička, koreňová kefa, veľký uholník. Sud, debna, vedrá na miešanie hliny. Rebrík alebo lešenie, miešadlo na maltu, píla na pórobetón. Handry na utieranie rúk a uhládzanie. Kliešte na strihanie, viazanie drôtu a tzv. kachliarske kliešte s väčším otvorom.

Všetky opísané predmety, okrem tých najväčších, sa zmestia do drevenej debny na náradie pre kachliarov (viď. obrázok). Rozmery: šírka 35 cm, hĺbka 27 cm, výška 35 cm. Môže sa používať aj na sedenie a ako stupienok pri stavebných prácach. Osvedčená a overená pomôcka pre naše remeslo!

Stroje

Vŕtačka, v prípade potreby sekacie kladivo. Na rezanie a brúsenie obkladačiek malá (jednoručná) uhlová brúska s reguláciou otáčok a diamantovým kotúčom. Pri strojoch s nádržou na vodu je dôležitá možnosť jednoduchého sprevádzkovania! Vážia 40-50 kg! Fungujú na 230 V, hĺbka rezu 10-12 cm. Stroj sa dodáva s gumenými rukavicami, ochranou sluchu. Používať sa má predpísaný predlžovací kábel!

Najpotrebnejšie veci na zameranie

Meracie pásmo, zápisník, písacie potreby, kľúč na komínové dvierka alebo ploché kliešte na zistenie typu a pevnosti komína. Ručné zrkadlo, baterka, meter. Niektorí z nás potrebujú okuliare!

V prípade reklamácie

Je dôležité, aby sme mali merač vlhkosti. Stáva sa, že vlhkosť dreva, ktoré nebolo dostatočne dlho sušené na voľnom vzduchu, niekedy dosahuje až 45-50 %. Požiadajte o sekeru, rozštiepte drevo a odmerajte vlhkosť vo vnútri v smere vlákien. Prípustná je maximálna hodnota vlhkosti 20 %!

Oprava, čistenie, údržba

Vezmite si niečo na zakrytie podlahy (koberec, fóliu, kartón atď.)! Búracie kladivo, 100-120 cm dlhú komínovú kefu, vedrá na vodu a hlinu, mokrú handru na sadze, koreňovú kefu, štetec, jemnejšiu kefu, škárovaciu pomôcku. Ak do ohniska vložíte sviečku, uvidíte, na čom robíte. Zápalky. Vyradená naberačka na vyberanie sadzí. Farba na škáry, rebrík. Vysávač popola, ak ho máte! Majte v zásobe náhradné škridle, drôt, kliešte, rošty, vnútorné dvere, tesniacu šnúru, vodné sklo, malý štetec, trocha sadry. Naši zákazníci sú vďační, ak prídeme načas. Starajme sa o podlahy a steny a nepýtajme si striebornú naberačku na vyberanie sadzí.

zdroj: Tamás Kondorosi, macsoi.hu