Kachľová pec sa považuje za jedno z najúspornejších vykurovacích zariadení, pretože výborne odvádza teplo a jeho konštrukcia umožňuje jeho dlhodobú akumuláciu. K dôležitým aspektom patrí aj to, že ide o ekologické riešenie pre vykurovanie vášho domu.

Vďaka špecifickej vnútornej konštrukcii dym cirkuluje v ťahoch kachľovej pece, pomaly sa ochladzuje a odovzdá veľké množstvo tepla. Vrstvy hliny, tvoriace steny pece, potom toto teplo výborne udržiavajú. Čo sa týka materiálového zloženie, kachľovú pec tvorí hlina, šamotové tehly a vonkajšie kachlice. Hlina a jej rôzne druhy sú najbežnejším pripovrchovým horninovým útvarom na Zemi. Skladá sa z ílových minerálov, kremenných zŕn, organických prímesí, vápenatých alebo kremičitých spojív. Nachádza sa vo väčších množstvách v mnohých oblastiach našej krajiny. Má široké využitie vrátane výroby stavebných a izolačných materiálov, ako surovina pre hrnčiarstvo a jemnú keramiku a tiež sa široko používa v tehliarskom a obkladačskom priemysle.

Kachlice

kachlice kachlova pec cover

Vonkajšia vrstva kachľovej pece je vyrobená z glazovaných kachlíc. Tie sú k dispozícii prakticky v akomkoľvek farebnom alebo tvarovom prevedení a možno ich vyrobiť podľa individuálneho vkusu a štýlu miestnosti. Ďalšou veľkou výhodou kachľovej pece je, že profesionálne navrhnutá pec, vytvorená podľa predstáv zákazníka, bude tvoriť monumentálnu dekoráciu miestnosti. Ako najteplejšie miesto v dome bude počas chladných období navodzovať pocit, ako by išlo o srdce nášho domova.

Kachľová pec – ohnisko a vnútorno

Ohnisko, vnútorná časť pece, je postavené zo šamotových tehál. Prakticky ide o dvakrát vypálenú hlinu, ktorá má vynikajúce žiaruvzdorné a akumulačné vlastnosti, čo umožňuje stavbu úsporného vykurovacieho systému. Výplňový materiál medzi glazovanými kachlicami a šamotovými tehlami je tvorený úlomkami pálených škridiel a dusanou hlinou, pričom medzery medzi kachlicami a črepmi sú vyplnené mäkkou hlinou. Pridaním trocha soli alebo piesku do ílovej pasty možno v prípade potreby znížiť tendenciu k praskaniu. Dvierka kachľových pecí sú vyrobené z liatiny, niekedy s pridaným železným rámom. Z tohto hľadiska je vhodnejšia menšia veľkosť, pretože spôsobuje menej tepelných strát. Väčšie, ale nepochybne pôsobivé dvere sú žiaľ menej ekonomickým riešením.

Nové materiály

V súčasnosti sa objavili aj nové materiály, využívané pri stavbe pecí, ako napríklad cement alebo špeciálnejšie plasty. Tie však na jednej strane nie sú ekologické a prvky prilepia k sebe tak pevne, že po demontáži budú úplne nepoužiteľné. Niekedy ani vonkajšie kachlice nezostanú celé. Je dôležité vedieť, že kachľové pece postavené zo správnych materiálov a s odbornými znalosťami sú prakticky večné. Ak nie sú glazované kachlice priamo vystavené ohňu alebo dymu a zaobchádza sa s nimi opatrne, možno ich po rozobratí starej pece opätovne použiť, prakticky ľubovoľne dlho.