V prípade, že sa rozhodneme pre kúpu kachľovej pece, je mimoriadne dôležité, aby sme jej plánovanie a stavbu zorganizovali včas.

Je dôležité, aby pec nebola dokončená až na začiatku vykurovacej sezóny.

Kachľová pec sa stavia tradičnou technológiou a na jej stavbu sa podľa rozmeru konštrukcie použije až 100-120 litrov vody. Ideálne by sa mala kachľová pec postaviť na jar alebo začiatkom leta. Takto sa môže voda použitá pri jej stavbe prirodzene vypariť a pec sa pekne postupne vysuší.

Ale aký je problém s tým, keď sa kachľová pec postaví až neskôr, v priebehu jesene?

Povedzme, že naša kachľová pec sa dostavia až neskôr, na začiatku vykurovacej sezóny a my by sme už samozrejme chceli ňou vykurovať. V takomto prípade sa voda vyparí rýchlo, vo forme pary. Ak vysúšajúce kúrenie nerobíme dostatočne opatrne, môžeme spôsobiť nevratné škody vo vnútornej konštrukcii našej novej pece. To môže nielen skrátiť jej životnosť, ale ju aj celkom zničiť.

Je veľmi dôležité, aby sa vysúšajúce kúrenie začalo najskôr 3-4 týždne po dostavaní kachľovej pece. Aj v tom prípade sa môže prejsť na plnú kapacitu až po opatrnom vysúšajúcim kúrení, ktoré slúži na to, aby sa prebytočná voda použitá pri stavbe vyparila z kachlíc a konštrukcie pece bez toho, aby sa vytvoril výrazný tlak pary v zabudovaných materiáloch.

Vysúšajúce kúrenie vykonávajme vždy veľmi obozretne a opatrne.

Aké sú výhody toho, keď sa kachľová pec postaví včas?

Keď sa pec postaví včas a môže sa vysušiť pozvoľna prirodzenou cestou za 2-3 mesiace, tak sa vyššie uvedené problémy v žiadnom prípade nevyskytnú a nebude mať proces sušenia negatívny vplyv na životnosť pece.

Ďalší argument za stavbu pece na jar alebo začiatkom leta je ten, že výrobcovia kachľových dielcov majú v tomto období ešte pomerne krátke výrobné lehoty. Najviac ľudí si totiž kachľové pece objednáva na jeseň alebo až v zime a z toho dôvodu sa vtedy výrazne posúvajú aj termíny dodávok. Hrozí teda, že vykurovacia sezóna sa už bude chýliť ku koncu, keď sa nám podarí sprevádzkovať kachľovú pec.

Tretím dôvodom je to, že keď začneme včas, nemusíme sa ponáhľať a návrh kachľovej pece môžeme doladiť a dokonale prispôsobiť všetky jej detaily nášmu domu. Teda dostaneme presne to, po čom sme vždy túžili.