Neodborne postavená kachľová pec môže spôsobiť  požiar komína. O požiari komína hovoríme vtedy, keď sa sadze a decht zo spalín usadené na vnútornej stene komína vznietia od iskry alebo plameňa. V takomto prípade sa môže teplota v komíne v priebehu niekoľkých minút vyšplhať nad 1000 °C.

Nemusíme pripomínať, že požiar komína je nežiaduci a nebezpečný jav; poškodzuje konštrukciu komína, kachľovú piecku, znižuje jej životnosť a môže spôsobiť aj požiar budovy; dá sa mu však zabrániť.

Čo robiť v prípade požiaru komína?

  • Okamžite volajme požiarnikov! (150)
  • Odstráňme akékoľvek horľavé materiály zo stien komína a z jeho blízkosti!
  • Uzatvorme páku na regulovanie prívodu vzduchu na palivovom spotrebiči! (tým znížime prívod vzduchu).
  • Monitorujme požiar komína po jeho celej jeho dĺžke, kým neprídu hasiči!
  • Požiar komína je ZAKÁZANÉ hasiť vodou, nakoľko vnútorná teplota komína je okolo 1000 °C!
  • Informujme kominára čo najskôr!

Prevencia požiaru komínov:

  1. Pravidelne čistite váš komín a palivové spotrebiče! Nikdy nerobte svojpomocné vypaľovanie komína.
  2. Vetrajte často! Nikdy neinštalujte palivový spotrebič v takej miestnosti, kde môžu byť vo vzduchu výpary obsahujúce horľavé látky (napr. rozpúšťadlá), alebo kam môžu takéto výpary preniknúť!
  3. Zabezpečte, aby bol prívod spaľovacieho vzduchu vždy dostatočný! Neutesnite úplne okenné a dverné otvory! Na spálenie 1 m3 zemného plynu, prípadne 1kg vykurovacieho oleja je potrebných 15-18 m3 vzduchu. Na spálenie 1 kg palivového dreva približne 12-15 m3 vzduchu. Do kotolne alebo do vykurovacích miestností inštalujte vetracie otvory a tie nechajte odokryté!
  4. Zabezpečte, aby v miestnosti s palivovým spotrebičom (kotolni) bola udržaná potrebná čistota!
  5. Nespaľujte plasty, natierané alebo vlhké drevo, preglejky, drevotrieskové a iné dosky na báze dreva, železničné podvaly, odpadky, použitý olej!
  6. Na podpal používajte iba látky schválené a vhodné na tento účel!
  7. Používajte iba palivo určené pre dané palivové zariadenie!
  8. V prípade vetra alebo nízkych vonkajších teplôt sa môže ťah komína významne zvýšiť. Správne nainštalovaný a nastavený regulátor komínového ťahu môže v takomto prípade výrazne pomôcť.
  9. Uvoľnené, nedovierajúce komínové dvere, netesné články kotla a zle izolované dymovody znižujú účinnosť a navyše zvyšujú riziko požiaru.
  10. Komín a palivový spotrebič nechajte pravidelne skontrolovať odborníkom!

Kominárov nevnímajte ako nepriateľa, kontrolujú komíny v záujme Vášho bezpečia!

Ďalej odporúčame, aby ste po každých 50-60 zakúreniach spálili vo vašom spotrebiči „Poleno na čistenie komína“. Katalytická látka obsiahnutá v „Polene na čistenie komína“ zoxiduje pri normálnej prevádzkovej teplote usadené sadze a decht usadený na stenách spotrebiča, dymovodu a komína.