Výber dobrého slovenského kachliara na stavbu kachlovej pece nemusí byť ťažký, musíte však vedieť, na čo sa pri výbere zamerať. V tomto článku som pre vás pripravil niekoľko odporúčaní, ktoré by ste mali mať na pamäti skôr, než si najmete niekoho na prácu za tisíce eur, z výsledku ktorej sa budete tešiť možno aj 30-40 rokov.

Rozhodli ste sa, že chcete kachľovú pec alebo krb. Predstavujete si, ako vás sálajúce teplo pohladí po tvári, keď premrznutí vstúpite z vonkajšieho zimného mrazu do domu. Praskanie dreva, hru ohňa vo večerných hodinách. Ešte možno presne neviete, aký dizajn, veľkosť a farba budú tie správne.

Začína to googlením, ale …

Hľadáte nápady, zadáte do Googlu niekoľko slov: kachľová pec, kachľový sporák na drevo, krb na drevo, potom kliknete na vyhľadávanie obrázkov. Objavia sa realizácie, jedna krajšia ako druhá, fotky často „požičané“ zo zahraničných katalógov. Niečo sa vám zapáči, kliknete na odkaz a ocitnete sa na webovej stránke. Po niekoľkých minútach máte v prehliadači zoradených 5 až 10 okien a snažíte sa vybrať – často intuitívne – koho kontaktovať. Ak uprednostňujete písomnú komunikáciu so zhotoviteľom kachľovej pece, napíšete krátky e-mail, priložíte niekoľko fotografií a potom zdvorilo požiadate o orientačnú cenovú ponuku.

kachlova pec google

Ste si však istí, že pútavá webová stránka a niekoľko pozitívnych recenzií stačia na to, aby ste za svoje peniaze dostali realizáciu na profesionálnej úrovni?

Ako profesionál z kachliareskeho odboru sa Vám pokúsim dať zopár rád, ako si vybrať na stavbu kachlovej pece toho najlepšieho kachliara. Na čo si teda treba dávať pozor:

1.Doklad osvedčujúci kvalifikáciu kachliara

Zistite, či má vybraný kachliar doklad o svojom vzdelaní a kvalifikácii. V súčasnosti sa na Slovensku uskutočňuje vzdelávanie v odbore na troch miestach. Existujú dve profesijné združenia, jedno v Banskej Bystrici a jedno vo Veľkom Rovnom. Okrem toho prebieha výuka kachliarov aj v Kolárove. Iba v týchto troch inštitúciách sa v súčasnosti vydáva osvedčenie o odbornej kvalifikácii.

Ak na webovej stránke nenájdete naskenovanú kópiu dokladu alebo číslo dokladu, neváhajte sa na to opýtať. Keď dostanete vyhýbavú odpoveď „učil som sa od otca“, „roky som bol pomocníkom u majstra“ buďte obozretní! Pokiaľ zhotoviteľ nedisponuje kvalifikáciou, nedostanete ani záruku na odvedenú prácu. V prípade poruchy, požiaru alebo škodovej udalosti sa môžete ocitnúť v ťažkej situácii, pretože dovtedy jeho mobilné číslo, webová stránka alebo živnosť zvyčajne zaniknú.

2. Členstvo v profesijnom združení kachliarov

Je členom profesijného združenia? To sa dá ľahko zistiť. Aktuálny zoznam majstrov nájdete na týchto troch webových stránkach. Na jednej z nich je zoznam majstrov z Maďarska a na ďalších zo Slovenska. Ak je členom niektorého z nich, je to dobré znamenie. V prípade, že nefiguruje na žiadnom z týchto zoznamov, nemusí to vždy znamenať problém. Členstvo v niektorej z odborových organizácií je znakom hlbšej angažovanosti v profesii, čo vyžaduje finančnú aj časovú investíciu. Žiaľ, nie všetci z odboru sú ochotní zúčastňovať sa každoročne na dvoch stretnutiach, rozširujúcom školení a sérii prednášok, nehovoriac o dodatočných finančných nákladoch. Stručne povedané, členstvo v profesijnom združení predpokladá kachliara s aktuálnejšími znalosťami.

3. Referenčné kachlové pece

Nemám na mysli profesionálne upravené obrázky nahrané na webovú stránku, ale skutočné dôveryhodné referencie. Pozrite sa na obrázky pozornejšie, aby ste si všimli všetky dôležité detaily. Ak to je viditeľné, zamerajte sa na to, ako sú osadené kachlice, či je rímsa rovná.

Všimnite si, či:

  • remeselník stojí vedľa diela a či sú tam aj fotografie vnútra kachlovej pece, prípadne zo staveniska.
  • sú obrázky priebežne aktualizované alebo boli nahrané všetky naraz?

Spýtajte sa, či bola vo vašom okolí postavená nejaká pec a ak áno, príďte sa na ňu pozrieť osobne. Porozprávajte sa s majiteľom a zistite, či je spokojný. Opýtajte sa na priebeh prác: Či boli dodržané termíny, či dostal všetky podstatné informácie o pracovnom procese a o tom, ako kachľovú pec používať. Tieto otázky radšej neklaďte pred majstrom, slušne ho požiadajte o pár minút súkromnej diskusie s majiteľom.

Ak oslovíte mňa s takýmito otázkami, poviem vám, kedy bola postavená predmetná kachľová pec, krb alebo krbové kachle, čo bolo zohľadnené pri ich návrhu a stavbe. Následne nechám potenciálneho zákazníka so starým zákazníkom osamote. Nie je čo skrývať.

Referencie v štýle „Som veľmi spokojný“ – Jozef K. a podobne v spodnej časti webovej stránky berte s rezervou.

4. Komunikácia majstra kachliara

Štýl komunikácie vypovedá o mnohom. Preto odporúčam zdvihnúť telefón a položiť niekoľko otázok ako rýchlu previerku pred osobným stretnutím. Podľa reakcií majstra môžete zistiť, s kým máte do činenia.

  • Varovným signálom je napríklad to, ak vás nepustí k slovu a po prvých pár vetách príde s hotovým riešením. Pravdepodobne sa vám snaží vnútiť to, čo vyhovuje jemu. Pokiľ mu ide len stavba kachľovej pece, kachľová pec je podľa neho tá správna cesta a ak má na sklade krb, ten bude predstavovať najlepšie riešenie.
  • Dobrým filtrom môže byť, ak menovite uvediete iného majstra, s ktorým ste už hovorili. Uvidíte, ako zareaguje. Či ho okamžite začnete kritizovať alebo chváliť, prípadne bude reagovať neutrálne. Ak o svojom „kolegovi“ hovorí negatívnym tónom, kritizuje ho, je to tiež varovný signál. Chce spraviť lepší dojem tým, že bude zhadzovať iných.

Majstra kachliara trochu vyskúšajte. Predložte niekoľko návrhov, ktoré rozhodne nie sú dobré a sledujte, ako zareaguje. Ak sa odborník snaží získať prácu za každú cenu, aj na úkor profesionálneho riešenia, choďte ďalej.

4.1. Zopár nesprávnych kontrolných otázok:

  • Mám starý murovaný komín a chcel by som naň napojiť novú kachľovú pec, je to možné, však?” (Žiaľ nie, nový spaľovací spotrebič môže byť napojený len na vložkovaný alebo novo postavený komín. Pravda, komín s dobrou tesnosťou, skontrolovaný kominárom, by bol úplne vyhovujúci. Zvyšok si domyslite).
  • V byte mám podlahové kúrenie a chcel by som naň postaviť kachľovú pec” (Kachľová pec môže vážiť až 1,5 tony. Betón, ktorý má zvyčajne hrúbku 5 cm, túto hmotnosť neunesie. Kachľová pec sa nedá postaviť na podlahové vykurovanie. Podklad musí byť vhodne pripravený. Dobrým riešením je prevŕtať sa medzi rúrami a potom spevniť základňu pece betónovými blokmi.)
  • Chcem čo najväčšiu pec pristavenú ku stene.” (Veľkosť pece a spôsob stavby sa vždy určuje podľa tepelných potrieb obydlia. Neexistuje veľká alebo malá pec, existuje pec s optimálnou vykurovacou plochou.)
  • Chcel by som kúriť len drevom, ale chcem mať aj dvierka na popol, je to možné? (Podľa normy sa do kachľovej pece na drevo nemôžu inštalovať dvierka na popol.)
  • Kúpil som paletu šamotových tehál z priemyselnej vypaľovacej pece, dúfam, že ich využijete.” (Odolnosť týchto tehál voči tepelnému šoku a ich koeficient lineárnej rozťažnosti sú odlišné od šamotu používaného v peci. To znamená, že ich inštalácia časom poškodí kachľovú pec, pretože sa nerozťahujú „súčasne“ s ostatnými inštalovanými materiálmi).

Po položení týchto niekoľkých otázok už budete vedieť, s akým kachliarom máte do činenia.

5. Obhliadka na mieste pred stavbou kachlovej pece

Prichádza majster načas? Ak mešká, zavolá vám alebo napíše správu? Na akom aute príde? Ako vyzerá? Remeselník vystupujúci z Audi A8 a v teniskách je trochu zvláštny jav, priznajme si to. Po prevzatí zálohy a v lepšom prípade po podpise zmluvy ho už pravdepodobne neuvidíme. Nie preto, že by zdrhol. Dôvodom je, že prácu nebude vykonávať on, takže nedostanete absolútne žiadne informácie o majstrovi, ktorý bude mať v skutočnosti na starosti stavbu kachľovej pece. Sledujte, ako majster vykonáva obhliadku. Či si pozrie komín, umiestnenie okien, priestor budúceho staveniska./ Či vám povie, ako bude stavba prebiehať. / Či počúva vaše nápady a predstavy. Vychvaľuje sa?

6. Záruka na kachle

Kto robí svoju prácu poctivo, ponúka aj záruku. Spýtajte sa ho, či dostanete záručný list a ak áno, na koľko rokov a za akých podmienok. Zistite, čo sa stane, ak v dôsledku poruchy pec nebude fungovať, kachlice prasknú, pec bude zle kúriť. Ak je odpoveď „mne sa to nikdy nestane“, mali by ste mať výhrady k poctivosti a profesionalite odborníka. Chyby môže urobiť každý, aj ten najlepší kachliar. Aj mne sa to stalo. Prišiel som k zákazníkovi a bezplatne opravil poruchu za pol dňa v rámci záručnej lehoty. Odvtedy pec funguje bez problémov a dokonca ma vďaka férovému prístupu a rýchlej reakcii aj odporučili (Po mojej „chybe“ som v tejto oblasti postavil už 4 pece).

7. O týždeň môže začať

Kvalitní profesionáli sú zvyčajne vyťažení až na niekoľko mesiacov dopredu. Ak môže začať už budúci týždeň, spýtajte sa, čím to je. Pokiaľ zákazník z nejakého dôvodu prácu neodloží, čo sa stáva veľmi zriedkavo, je takmer nemožné, aby majster začal s prácou v takom krátkom čase.

8. Cena alebo skôr pomer ceny a kvality

Lacné nie je vždy zlé, ale zvyčajne je. Ak vám niekto ponúkne podozrivo nízku cenu za stavbu, berte to ako varovný signál. Prečo? Na stavbu správne vyhotovenej kachľovej pece na drevo by sa malo použiť rovnaké množstvo kvalitných šamotových tehál, šamotových kachlíc a hliny ako v prípade lacnej pece. Existujú dve možnosti, za predpokladu, že v oboch prípadoch chce majster aj zarobiť. V prvom prípade použije buď menej materiálu alebo materiál horšej kvality. Laik vám nepovie, či na vytvorenie ohniska potrebujete 28 alebo 35 šamotových tehál. V druhom prípade ide o nedbalú, unáhlenú a nepresnú prácu. Ak je pec postavená za polovičný čas, hodinová sadzba remeselníka môže byť dobrá aj pri nižšej cene.

S problémom rozpadávajúceho sa vnútra pece sa stretnete až po niekoľkých rokoch, ale dovtedy sa nebudete mať na čo sťažovať. Nejednu pec som už rozoberal kvôli neodbornému použitiu materiálov a nesprávnemu, unáhlenému vyhotoveniu. Za dvojnásobnú cenu, ale nakoniec sa postavila dobrá pec. Neurobte tú istú chybu. Vyhnite sa každému, kto vás dokáže presvedčiť len cenou a nie kvalitou služieb. Žiaľ, v dlhodobom horizonte na to doplatíte.

kachlova pec amater

9. Zahraniční kachliari

Zamyslite sa nad tým, kto chodí stavať do zahraničia, cestujúc stovky kilometrov? Pravdepodobne nie remeselník s dobrými referenciami, pretože nemá dôvod cestovať, ak má dostatok práce aj doma. Výnimkou je, samozrejme, ak má ako jediný na sklade vzácnu starožitnú pec. S kolegami sme takto precestovali už aj tisíc kilometrov. Pravda, vedeli sme o existencii iba troch takýchto pecí v celej Európe, jednu sme mali vo vlastníctve a museli sme ju postaviť.

Ale to nie je najčastejší prípad. Na základe nejakého podivného odporúčania napríklad nájdete rumunského „majstra“ (Prepáčte, nechcem nikoho uraziť, nemyslím zahraničných kolegov, ktorí dbajú na kvalitu svojej práce. Mohol som napísať maďarského, poľského, ukrajinského…), ktorý je ochotný pricestovať až z Ștefăneștii Noi. Avšak Dumitru Ceraşucu asi nenasadne do auta a nepríde opraviť ním postavenú pec, ak dym namiesto komína vychádza cez vrch pece. U zahraničného majstra zabudnite na záruku, ale aj na dostatočnú kvalitu.

Dúfam, že vyššie zhrnuté tipy vám pomôžu pri výbere toho správneho odborníka. Verte mi, že niekoľko dní hľadania vám dokáže ušetriť veľa peňazí a stresu.

kachlova pec vybuch

Na záver malý test. Dúfam, že prejdem:

Kvalifikačné dokumenty: https://www.krby-aurora.sk/o-mne/

Členstvo v profesijnom združení: https://www.macsoi.hu/oesszes–egesz-orszag-.html

Referenčné práce, z viacerých zdrojov: https://www.krby-aurora.sk/krby-a-kachle/ , https://www.facebook.com/krbyaurora/

Moja dodávka a náradie: https://www.krby-aurora.sk/blog/kachliarsky-polep/  ,  https://www.krby-aurora.sk/blog/kachlova-pec-stavba-a-naradie/

Inštruktážne videá vytvorené spoločne s kolegami kachliarmi: https://fb.watch/mBGrOqHzPX/ , https://fb.watch/mBGtHNO_aQ/ , https://www.facebook.com/reel/783555969395648