Obrátili sa na nás s nasledujúcou požiadavkou:

Chceli by sme taký sporák, na ktorom sa dá variť a pec, s ktorou sa dá kúriť, najlepšie by bolo, keby to bolo v jednom.“

Kachľový sporák na drevo:

Sporák bol pôvodne určený len na pečenie a varenie, pričom uvoľňujúce sa teplo bolo skôr vedľajším produktom. Dôraz nikdy nebol na vykurovaní, pretože sporák sa používal celoročne, nielen sezónne. V letných horúčavách by nebolo praktické používať zariadenie na akumuláciu tepla. Ohnisko a množstvo dreva, ktoré sa dá naraz vložiť je malé, takže do ohniska treba prikladať každých 15 minút. Nie je možné postaviť veľké ohnisko, pretože od veľkého tepla uvoľneného naraz by sa poškodila liatinová platňa sporáka (mohla by praskúť alebo by sa ohla) a jedlo by sa pripálilo. Keď škrtíte prívod vzduchu horenia, tak sa znižuje veľkosť ťahu komína a dym uniká cez liatinové krúžky platne sporáka. Preto je ohnisko malé.

kachlovy sporak ohnisko stavba

Kachľová pec na drevo:

Princíp fungovania kachľovej pece je nasledovný:

  1. Vloží sa množstvo dreva, ktoré sa má naraz spáliť, čo je zvyčajne medzi 6 a 12 kg.
  2. Drevo sa zapáli zhora a pri dostatočnom prívode vzduchu sa úplne spáli za 75 – 90 minút.
  3. Žeravé uhlíky sa rozhrabú a nechajú sa asi 15 minút odhorieť.
  4. Dvierka sa hermeticky uzavrú.
  5. Užívate si teplo, ktoré sa akumulovalo a potom sálalo až po dobu 14 – 18 hodín.

Nerobí sa regulácia ťahu a nie je účinné ak drevo horí dlhšie!

Väčšia hmotnosť na akumuláciu tepla, dlhšie trvajúce sálanie. Ideálne je, ak sa kachľová pec používa pravidelne ako primárny zdroj vykurovania. Zvyčajne stačí zapáliť raz denne, aby sa udržala teplota v dome, v chladnom zimnom období je zvyčajne potrebné zakúriť dvakrát denne.

Zákazník chcel skombinovať pečenie a akumuláciu tepla, preto som navrhol kombináciu sporáka a klasickej kachľovej pece.

Ako to funguje?

Sporák je možné používať aj v prechodnom období, pretože jeho steny sú izolované a teplo sa uvoľňuje len cez sporákovú dosku a presklené dvierka. Varíme zvyčajne 1-2 hodiny, čo sa dá vydržať stáť pri sporáku. Po vyhasnutí ohňa plášť sporáka vďaka izolácii nezohrieva obytný priestor a liatinové časti vychladnú za pár minút.

Produkty spaľovania zo sporáka odchádzajú do kachľovej pece a následne cez skrátenú cestu do komína. Môžete si vybrať, či kachle zachytia teplo spálených plynov zo sporáka, alebo pôjdu priamo do komína (pomocou klapky).

V zimnom období je dobré, ak plyny zo sporáka prechádzajú cez kachľovú pec, čím je kúrenie energeticky úspornejšie. Ak zákazník chce iba kúriť, používa iba kachľovú pec. Keďže má samostatné ohnisko, zmestí sa do nej naraz dostatočné množstvo dreva a obytný priestor sa vyhrieva po celý deň jedným priložením.

kachliar so psom

Dizajn diela

Som viac-menej nechal na rozhodnutí zákazníka, usmernil som ho skôr po technickej stránke. Práca trvala týždeň, pracoval som 10-11 hodín denne. Prostredie bolo veľmi pekné, v ťažkých chvíľach mi pomáhal milý pes menom Bela. Dúfam, že dielo bude zákazníkovi dlho slúžiť a poskytovať nielen príjemné teplo, ale aj chutné jedlá.