Pokúsim sa tu zhrnúť, s čím je spojená kachľová pec a jej rekonštrukcia. Možno to nebude najstručnejšie, ale oplatí sa to prečítať, ak stojíte pred takýmto rozhodnutím. 

Cena, záruka, veľkosť

Rekonštrukcia kachľovej pece od 1400 € (v roku 2023) s faktúrou, zárukou, vyhlásením zhotoviteľa. Platí pre okolie Komárna a zahŕňa náklady na úplne nové materiály pre vnútornú konštrukciu (šamot, výplň, atď.) a cenu práce za rekonštrukciu kachľovej pece. Táto cena je za kachľovú pec s pomerom počtu kachlíc 4×2,5×7, bez rímsy a bez demontáže sokla a závisí aj od stavu kachľovej pece a množstva náhrad. Cenu rekonštrukcie kachľovej pece ovplyvňujú aj rozmery, podlažia a ďalšie okolnosti (napr. či je potrebné platiť za parkovanie, ak áno, koľko). Cenovú ponuku vám môžem zaslať po skontrolovaní stavu pece, často k tomu stačí aj dobrá fotografia.

Ak bola pri stavbe kachľovej pece pôvodne použitá hlina s prímesou vodného skla alebo soli, je potrebné zaplatiť príplatok. Pôsobením tepla hlinená malta s týmito prímesami nadobudne tvrdosť skla. Našťastie som sa s týmto typom materiálu so soľou/vodným sklom stretol len dvakrát za svoju kariéru. Rekonštrukcia kachľovej pece môže trvať 1-2-3-4 dni v závislosti od okolností (veľkosť, vzdialenosť atď.).

stavba kachlovej pece komarno

2 rady za deň? Hmm…

Na rozdiel od úžasných nezmyslov napísaných na internete môžete postaviť nielen 2 rady denne, ale aj viac. Na základe tohto pravidla by stavba 8 radov vysokej kachľovej pece (plus základný rad a vrchná časť, ktoré sa tiež počítajú ako rady) vyžadovala 5 dní. Ak rodine zaberiem obývačku na tak dlhý čas, určite ma nebudú chváliť za moju rýchlosť, takže nie je jedno, ako dlho je nutné obchádzať náradie a stavebný materiál. Pracovný deň pre nás netrvá 8, ale v mnohých prípadoch až 10-12 hodín. Zvyčajne začíname o 7.00 ráno. Jediná prestávka je na obed. Dva rady denne zvyčajne dodáva osoba, ktorá nemá vo svojom osobnom aute dostatok miesta pre viac materiálu.

Umytie vodou? Nie!

Ďalšou mylnou informáciou je, že kachlice sa musia umyť vodou predtým, ako budú znovu použité. Mali by sa očistiť nasucho a vydrhnúť koreňovou kefou, nič iné. Stručne povedané: na vnútorné steny kachlíc sa naleje zriedená ílovitá voda, ktorá ich zároveň opráši. Ak sú na nej sadze, umyjeme iba vnútrajšok, nie celú kachlicu. Existujú takmer len nevýhody umývania vodou: niektoré kachlice zhodia glazúru, len čo začnú pôsobiť dusičnany, najmä staré ručne vyrábané kachlice z obdobia sorely a starožitné kachlice, obzvlášť Lloyd, s ktorými musíte byť veľmi opatrní. Pri bielych kachliciach veľké množstvo vody napomáha prenikaniu sadzí cez mikrotrhliny.

Reštaurovaniu keramiky

Pri rekonštrukcii dbáme na to, aby sme kachlice, ktoré sa v priebehu času nejako poškodili, odštiepila sa z nich glazúra, majú praskliny, trhliny a pod., použili na menej viditeľných miestach, napríklad v zadnej časti, v základnom rade a pod. Odstránenie viditeľných poškodení glazúry je vecou dohody. Dajú sa totiž odstrániť podomácky tmelom alebo emailovou farbou, ale je možné požiadať o pomoc aj reštaurátora, čo sa odporúča najmä pri starožitných kachľových peciach. Mám kolegu, ktorý sa venuje reštaurovaniu keramiky, a ten vám rád zrenovuje poškodené kusy. Doteraz krásne zreštauroval moje starožitné kachľové pece vždy k spokojnosti všetkých.

Nečistota, prach

Pri rekonštrukcii kachľových pecí, najmä počas demontáže, vzniká PRACH, a to nie hocijaký. Ak máte pec na drevo alebo zmiešané palivo, musíte sa pripraviť na množstvo sadzí. Darmo počas demontáže 3x vysávame, neustále zametáme, ručne zbierame spadnuté kúsky a staráme sa o okolie ako o svoje vlastné, sadze krásne zvýraznia pavučiny a nerovnosti na stenách. Niekedy sa pozerám na webové stránky o kachľových peciach, ktoré tvrdia, že je možné pracovať čisto, no jednoducho to nezodpovedá realite. Stačí, aby do jedného z ťahov spadol kúsok práve vyťahovanej polorozpadnutej tehly, ktorý rozvíri sadze nahromadené za 30 rokov, a tie začnú okamžite prúdiť z vrchu kachľovej pece. Takže „pracujeme čisto“ je jednoducho nepravda a neskôr prináša veľké sklamanie. Samotná stavba je iná, dá sa robiť čistejšie, hoci aj tam je prach, pretože aj v tom prípade, ak kachliar reže materiály vonku, prach sa mu uchytí na oblečení, respirátore, čiapke a dostane sa do bytu. Strojom režeme len vtedy, keď musíme, napr. kachlice ku dverám, všetko ostatné robíme lámačkou dlažby a kladivom, prípadne pílou s vodným chladením.

Nábytok zakryjeme

Nábytok zakryjeme, ak sa tak dohodne pred rekonštrukciou. V základnom prípade rekonštrukcie kachľových pecí to zvyčajne urobí majiteľ, ale nábytok môžeme zakryť a premiestniť aj spoločne. Závesy by sa mali zvesiť. Po skončení prác prach odstránime silným priemyselným vysávačom, pričom venujeme zvýšenú pozornosť osteniam dverí a okien.

Odvoz sutiny vzniknutej pri rekonštrukcii kachľovej pece je vecou dohody. Ako ekologicky uvedomelý a k životnému prostrediu šetrný profesionál likvidujem odpad na skládke za predpísaných podmienok.

Škárovanie

V cene je zahrnuté škárovanie tradičným materiálom, ktorý pozostáva z hliny a práškovej farby, alebo flexibilnej škárovacej hmoty. Ak sa vyžaduje škárovanie modernými materiálmi, používame priemyselne vyrobenú škárovaciu hmotu Ortner. Výhody: široký výber farieb, stabilita.

Ešte niečo dôležité

ak chcete realizovať novú kachľovú pec alebo akúkoľvek kachľovú pec v rozostavanom dome, kde nie je možnosť vykonávať svoje potreby európskym spôsobom, a myslím tým používanie toalety, tak tam, bohužiaľ, nemôžete pracovať.

Záruka

Poskytujem 5 ročnú záruku na fungovanie pece. Ak sa kachľová pec stane v priebehu 3 rokov nepoužiteľnou z dôvodu konštrukčnej chyby, samozrejme ju bez akýchkoľvek námietok opravím.

Záruka sa neuplatňuje:

-vznik výkvetov,

-vypadávanie škárovacej hmoty zo škár,

-presakovanie dechtu,

-zafarbenie svetlých kachlíc,

-prasknutie kachlíc (pri použitých kachliciach, rekonštrukcii),

-upchávanie, chyby spôsobené nesprávnym používaním.