Všetko, čo by ste mali vedieť o dvierkach na kachľové pece.

V predstavách mnohých z nás sa pri slove kachľová pec vynorí pri stene umiestnený veľký kvádrovitý, väčšinou sklovito-zelený alebo hnedý predmet. Je obkolesená bielymi stenami. Dvierka kachľovej pece sú liatinové a stará pani v šatke prikladá polienka do piecky, ktoré vyberá z prúteného košíka vedľa piecky. Praskajúci oheň, sálavé teplo, polotma, dymiaci komín, zasnežená strecha z červených škridiel. No dobre, možno je to takto len v mojich predstavách, ale je to útulné, nie?

Skúsme si danú vymyslenú tetu postaviť k modernej kachľovej peci a preskúmať, aké možnosti ponúka vývoj kachľových pecí za posledných 100 rokov. A čo môže ponúknuť tento vývoj zákazníkom našej doby z pohľadu dvierok kachľových pecí.

kachlove pece stare a nove presklenene dvierka

Kachľová pec potrebuje jedny alebo dvoje dvierka

Dvierka sú nevyhnutným prvkom kachľovej pece na drevo. Cez ne sa totiž palivové drevo vkladá do ohniska a cez ne sa do ohňa dostáva vzduch, aby drevo správne horelo.

Pre “obyčajú” kachľovú pec na drevo stačia jedny dvierka. Ak chcete kachle na zmiešané palivo (teda na uhlie aj drevo), možno budete potrebovať aj popolníkový rošt a popolníkové dvierka.

Mnoho ľudí si pre kúrenie drevom necháva vstavať aj druhé dvierka, aby mali istotu, že drevo bude mať dosť vzduchu na horenie. Žiaľ, v tomto robia chybu. Sériou meraní (Cech kachliarov v spolupráci s Poľnohospodárskou univerzitou v Gödöllő, postavil v jej laboratóriu dve pece – jednu s jednými dvierkami, druhú s dvoma dvierkami) sa potvrdilo, že vzduch prúdiaci zospodu cez rošt ochladzuje polená a ohnisko, čím sa znižuje teplota ohniska, čo má za následok nižšiu účinnosť.

Znečisťovanie ovzdušia

Ďalšou nevýhodou je, že tlejúce kúsky dreva (pahreba) padajú do popolníkovej časti, čím sa účinnosť ešte viac znižuje. Čo sa týka emisií/ úniku škodlivých látok: ak má kachľová pec dvoje dvierka, do ovzdušia sa vo väčšom množstve dostávajú aj CO, NOx. Rád by som tiež poznamenal, že mnohí moji zákazníci chcú ďalšie dvierka, pretože si myslia, že dym z kachľovej pece sa bude vracať späť do obytného priestoru, ak budú namontované iba horné, teda spaľovacie dvierka, to však nie je pravda.

Ďalším (nesprávnym) dôvodom, pre ktorý bývajú zákazníkmi požadované druhé dvierka na kachľovú pec je, že chcú cez popolníkové dvierka regulovať množstvo spaľovaného vzduchu a tým aj rýchlosť horenia dreva. Toto predĺžené spaľovanie sa používa pri krboch, ale nie pri kachľových peciach. Naším cieľom je spáliť palivové drevo čo najrýchlejšie. Kachľová pec uchováva uvoľnenú tepelnú energiu a následne ju postupne vydáva po dobu 12-24 hodín. Ak sa hráme s regulátorom vzduchu na dvierkach, vedie to k nedokonalému horeniu, ktoré poškodzuje nielen životné prostredie, ale aj technický stav kachľovej pece. V ťahoch sa ukladá decht, ktorý ich upcháva a znefunkčňuje tak kachľové pece.

Zhrnutie: Či je potrebný popolníkový rošt a popolníkové dvierka závisí od spôsobu používania pece a paliva, ktoré budete v kachľovej peci používať.

Liatinové dvierka do kachľovej pece

Materiálom, z ktorého sú dvierka pece vyhotovené je spravidla liatina alebo v zriedkavejších prípadoch liata mosadz. Liatina dobre odoláva tepelnému namáhaniu a tepelnej rozťažnosti. Ich nepriateľom je však náraz, náhle zmeny teploty (napr. prudký kontakt so studenou vodou), ako aj vlhkosť. Bežne sa to však v byte nestáva. Dvierka nám teda, pri správnom kúrení a používaní kachľovej pece, vedia dokonale slúžiť desiatky rokov.

Dvierka do kachľových pecí sa vyrábajú s regulátorom ťahu alebo bez neho. Bežná je aj verzia so žiaruvzdorným sklom. Z hľadiska štýlu sa liatinové dvierka využívajú najmä do renovovaných kachľových pecí, ako aj do imitácií starožitných kachľových pecí. Ich štýl sa však najlepšie hodí do vintage interiéru v štýle art deco.

Dôležité! Pri dvierkach kachľovej pece (bez ohľadu na výrobcu) sa cez regulátor ťahu na paneli dvierok alebo otvory nasávania vzduchu do ohniska nedostane dostatok vzduchu pre dokonalé, intenzívne horenie (čas trvania horenia je pritom cca 1-1,5 hodiny).

liatinove dvierka kachlova pec s regulatorom vzduchu

Presklené dvierka kachľovej pece

V posledných rokoch sú obľúbené presklené dvierka, cez ktoré sa môžeme kochať pohľadom na oheň, ktorý do obytného priestoru vrhá zaujímavé hravé svetlá vytvárajúce rodinnú, pokojnú atmosféru. Z technického hľadiska je ich používanie úplne bezpečné.

Samozrejme, ich cena je vyššia ako pri masívnych liatinových dvierkach. Ak však uvažujeme v dlhodobom horizonte, myslím si, že sa oplatí minúť o niečo viac peňazí za presklené dvierka, ktoré sa nám páčia. Horiace drevo je totiž hlavnou atrakciou pece a zabezpečuje útulnú rodinnú atmosféru v dome.

Dvojité presklenie dvierok

Existujú tiež dvierka na kachľové pece s dvojitým sklom. Vďaka tomu sa vonkajšie sklo príliš nezohreje, a teda nehrozí používateľovi alebo jeho rodine riziko zranenia. Pri dvierkach s dvojitým sklom teplota nameraná na povrchu vonkajšieho žiaruvzdorného skla počas horenia trvalo zostala pod 75°C.

Vďaka dvojitému preskleniu kachlovych dvierok je v ohnisku vyššia teplota. Vďaka tomu sú nižšie hodnoty emisií ako aj nižšie množstvo uvoľneného mikroprachu. (V ohnisku boli namerané teploty nad 700°C, so správnym spôsobom kúrenia, vhodným dimenzovanim pece a použitím suchého palivového dreva).

Taktiež vďaka izolačným schopnostiam dvojitého skla bude silné sálavé teplo cez sklo menej intenzivne. Ak budete sedieť pred pieckou nepocítite teda hneď tepelný „šok“ z presklených dvierok, ale naopak všetko okolo sa bude postupne plynulo zohrievať.

Ďalej je dvojité sklo prospešné aj pre alergikov a astmatikov. Nízka povrchová teplota vonkajšieho skla neumožňuje pripálenie prachu na dvierkach, ktoré inak môže spôsobiť podráždenie dýchacích ciest. (Pripálený prach má schopnosť na seba viazať vodu, preto vytvára pocit sucha v dýchacích cestách – jav, ktorý sa často vyskytuje pri krboch).

Presklené dvierka dodávajú piecke moderný efekt. Najmä ak majú tieto dvierka zapustený rám do kachľovej pece. V takom prípade je rám zarovno s kachlicami, resp. z nej nevytŕča.

Presklené dvierka kachľovej pece zapusteny ram do kachlic

Presklené dvierka kachľových pecí s prívodom vonkajšieho vzduchu

Bezpečný a dostatočný prívod vzduchu na spaľovanie je dôležitou otázkou aj v dnešných moderných domoch. V dobre izolovaných domoch je povinné privádzať vzduch do spaľovacej komory z externého zdroja mimo obytného priestoru. Dá sa to urobiť 3 spôsobmi:

  1. s pasívnym nasávacím ventilom zabudovaným do steny,
  2. namontovaním dvierok s prívodom vonkajšieho vzduchu
  3. vytvorením EKO ohniska.

Pasívny nasávací ventil zabudovaný do steny a EKO ohnisko.

Keďže sa vo svojom článku venujem dvierkam, viac o ventile v kachľovej peci si môžete prečítať tu a o EKO ohnisku tu.

Dvierka vhodné na prívod vonkajšieho vzduchu

Vzduch vstupuje do ohniska cez rám dvierok. V tele dvierok je zabudovaná pevná vzduchotesná mriežka, takže pri stavbe nie je potrebné inštalovať dodatočnú klapku. Pri týchto dvierkach sa na vnútorný povrch skla neusadzujú sadze, pretože vzduch potrebný na horenie smeruje na povrch vnútorného žiaruvzdorného skla z viacerých smerov.

dvierka kachlova pec vonkajsi privod vzduchu

Dvierka vybavené elektronickým ovládaním spaľovania

Vyššie uvedené moderné dvierka so zapustenými rámami sú vhodné na umiestnenie snímača, ktorý je možné spárovať so systémom riadenia spaľovania. To znamená, že v ráme dvierok je umiestnený snímač, ktorý v prípade otvorenia dvierok počas horenia automaticky úplne otvorí ventil, čím zabráni prúdeniu dymu do obytného priestoru.

Aké veľké dvierka možno zabudovať do kachľovej pece?

Z technického hľadiska môže byť problémom inštalácia dvierok s veľkou plochou do kachľovej pece napojenej na komín s malým prierezom. Podľa fyzikálnych zákonov pri otvorení dvierok kachľovej pece spôsobí náhla zmena prietokového prierezu depresiu (nie u majiteľa, ale v prúde dymu), ktorá sa prejaví tým, že dym prípadne aj plameň z ohniska unikne do obytného priestoru. To môže spôsobiť nepríjemný zápach dymu alebo dokonca aj popáleniny.

Veľkosť vstavaných dvierok je vždy určená po zhodnotení vlastností kachlí a komína (spoločne).

Ak Vás chce majster kachliar odhovoriť od veľkých dvierok, robí to len pre Vaše dobro. V ponuke sú však aj menšie presklené dvierka.

Čistenie a údržba dvierok

Ak správne kúrite a používate suché palivové drevo, na presklených dvierkach dobre postavenej kachľovej pece sa nemôžu usádzať sadze! Zapaľovanie dreva sa vždy vykonáva zhora nasledovne. Zašpinené sklo je znakom nesprávneho používania kachľovej pece alebo znakom zle postavených kachlí.

A. Čistenie skla

A.1. Čistenie skla dvierok popolom

Veľmi účinnou metódou na čistenie skla kachľovej pece je použitie bieleho popola. Do bieleho popola vložte navlhčenú handričku alebo noviny a umyte ňou povrch skla. Budete prekvapení, ako dobre to funguje. Dbajte na to, aby ste handričku ponorili do naozaj jemného popola. Ak by ste použili tvrdé nezhorené časti dreva, mohli by poškriabať sklo na dvierkach kachľovej pece.

A.2. Čistenie skla dvierok čistiacim roztokom

Ďalším vhodným riešením je čistiaci roztok, ktorý je zvyčajne dostupný vo forme spreja. Jeho použitie je rovnaké ako pri použití kuchynských čistiacich prostriedkov. Na handru alebo papier dáme trochu čistiaceho prostriedku, ktorým vyčistíme vnútornú zašpinenú časť skla. Tieto materiály sú silne korozívne, preto dbajte na to, aby sa nedostal na tesniace šnúrky alebo na lakovanú časť rámu. Ak sa naň náhodou dostane, ihneď odstráňte rozpúšťadlo vlhkou handričkou.

cistenie skla kachlova pec

B. Údržba dvierok

B.1. Výmena tesnenia

Po mnohých rokoch aktívneho používania sa môže tepelne odolná tesniaca šnúra umiestnená vo dvierkach rozpadnúť alebo vypadnúť. Jeho výmena je jednoduchá. Vyberte všetky kusy starého tesnenia a následne očistite dané miesto. Potom naneste žiaruvzdorné lepidlo v tenkej vrstve a vtlačte doň tesniacu šnúru. Nepoužívajte hrubšiu ani tenšiu šnúru, ako sa zmestí do priehlbiny! Inak by to sťažilo zatváranie dvierok a spôsobilo ich netesnosť.

B.2. Úchytky na držanie skla

Po otvorení dvierok je na vnútornej strane v rohoch skla 4-6 malých úchytiek. Tieto úchytky sú určené na pripevnenie skla k rámu. Opakovaná tepelná rozťažnosť môže spôsobiť ich uvoľnenie a pohyb skla. Opatrne dotiahnite štyri skrutky, ale v žiadnom prípade ich nedoťahujte príliš silno, pretože sklo kachľovej pece od napätia praskne.

Montáž a výmena dvierok kachľovej pece

Montážne práce zverte odborníkovi – kachliarovi!

Môže sa stať, že časom chceme väčšie dvierka v už postavenej kachľovej peci, alebo by sme radi vymenili liatinové dvierka za presklené. Následnú montáž v tomto prípade zveríme odborníkovi – majstrovi kachliarovi. Výrobcovia zvyčajne ručia za výrobok len vtedy, ak ho namontuje profesionál, osvedčený certifikátom! Pri prvom zakúrení môžu mať lakované dvierka mierne štipľavý zápach, dôvodom je to, že farba stvrdne a vpáli sa do povrchu odliatku. Pri dvierkach vo vlhkom prostredí napr. starý dom alebo vinica sa oplatí po stavbe a na konci sezóny pánty dverí naolejovať alebo premazať.

Je dôležité, aby veľkosť a štýl dvierok ladili s celou kachľovou pieckou. Ide síce o vec vkusu, avšak nie zanedbateľnú záležitosť. Neodporúčame koblinovať štvorcové, moderné dvierka so zaobleným vzorom kachlíc. Rovnako tak medené dvierka neladia s modernou hranatou kachľovou pecou antracitovej farby.

kachlova pec dvierka presklenene a liatinove na predaj

Osvedčené značky dverí, ktoré používame:
https://www.kisskandallo.hu/
https://www.cserepkalyhaajtok.hu/rozsdamentesajtok,
https://www.zopkrby.sk/zahradne-krby-grily-a-pece/sporaky-a-pece/prikladacie-dvierka

Kachľové pece, ktoré máme skladom:
https://www.krby-aurora.sk/starozitne-kachle-na-predaj/