Najčastejšie chyby pri kúrení v kachľovej peci sú: nadmerná vlhkosť palivového dreva, nedostatočný prívod vzduchu do ohniska, nesprávna veľkosť štiepky, zapálenie dreva zospodu a nie zhora a predčasné uzavretie dvierok kachľovej pece, ktoré môže dokonca spôsobiť výbuch.

Ako správne kúriť v kachľovej peci?

Napriek pomernej jednoduchosti kúrenia drevom veľa ľudí kúri nesprávne, nehospodárne a znečisťuje životné prostredie. Nevhodným kúrením sa pritom spotrebuje oveľa viac palivového dreva, ako je potrebné a kachľová pec a komín sa zanášajú dechtom. Kachľovú pec je ťažké zbaviť takýchto nečistôt, vyžaduje si to odbornú prácu kachliara a často potrebu rozobrať piecku. Dokonca sa piecka niekedy tak znehodnotí, že aj kachlice pohltia decht, a tak nie je možné len zrekonštruovať vnútro pece, ale je potrebné vyhodiť aj kachlice.

Horenie stojí na troch základných podmienkach: kvalitné drevo, dostatočný prístup kyslíka a teplotu vznietenia.

Ako sa hovorí „každý chrobák je hmyz, ale nie každý hmyz je chrobák“, tak aj každé drevo sa dá spáliť, ale nie každé drevo je drevom vhodným na kúrenie. Len kúrenie so suchým tvrdým palivovým drevom je šetrné k materiálom, z ktorých je pec postavená ako aj k vašej peňaženke. Klasická kachľová pec s vhodnou údržbou vydrží aj 35 rokov, ale ak pálite vlhké drevo alebo smeti, viete ju zničiť už za 2 sezóny.

Miera vlhkosti palivového dreva

Najdôležitejším faktorom je vlhkosť dreva. Kúrenie nedostatočne vysušeným drevom má za následok vyššiu spotrebu dreva o 10 – 40 % a niekedy kúriť s takýmto drevom vôbec nie je možné. Ťahy kachľovej pece a komín sa v dôsledku toho zapĺňajú dechtom. Vrstva sadzí usadených v dymovode znižuje prenos tepla zo spalín do stien kachlovej pece, čím sa výrazne znižuje jej účinnosť. Zapáchajúca kachľová pec nasiaknutá drevným dechtom sa dá „opraviť“ iba jej demontážou (ak vôbec). Zlé kúrenie tak spôsobuje obrovské výdavky! Splodiny nedokonalého spaľovania znečisťujú rovnako aj životné prostredie.

Princíp činnosti zariadení na meranie obsahu vlhkosti palivového dreva je založený na elektrickom odpore alebo elektrickej kapacite. (Rozlišujeme brutto a netto percento obsahu vody.)

Palivové drevo sa zvyčajne ťaží mimo vegetačného obdobia, v zime. Drevo zakúpené na jar po naštiepaní a uskladnení na suchom vetrajúcom sa mieste bude vhodné na kúrenie v tradičnej alebo modernej kachľovej peci až o rok. Pokiaľ drevo necháme v celku sušenie môže trvať aj 2 roky. Optimálna vlhkosť dreva je medzi 15-17%.Dobré je tiež nachystať drevo vedľa pece (vždy aspoň na 2-3 kúrenia vopred), kde sa drevo zohreje na izbovú teplotu, počas 2 dní sa ešte vysuší, ľahšie sa zapáli a aj esteticky horí krajšie.

Nevyhnutnou podmienkou horenia je dostatočný prívod vzduchu / kyslíku, ktoré horenie živia

Dnešné kvalitne tesniace dvere a okná neumožňujú vznik prievanu. Preto oheň nedostáva dostatok vzduchu, vädne a spaľovanie sa stáva nedokonalým. Dym v takomto prípade môže unikať z kachľovej pece cez dvierka ohniska do miestnosti (na odhorenie 1kg dreva je potrebné 12m2 vzduchu, keď sa nenahradí z vonku, môže vznikať podtlak v priestore a komínový ťah sa otočí). Vznikajú sadze a decht, účinnosť kúrenia sa zhoršuje. Kuchynské digestory a centrálne vysávače môžu podmienky prievanu ešte zhoršiť a dokonca zmeniť jeho smer. Komín je proti týmto vplyvom bezmocný.:(

Proti ťahu komína môže tiež vo veľkej miere pôsobiť nasmerovanie bytu na svetovú stranu a smer vetra. „Smrť“ niekoľkých kachľových pecí (murovaná kachľová pec) bola spôsobená aj tým, že v byte boli síce podmienky na dobrý ťah, ale regulátory ťahu na dvierkach kachľovej pece neprepúšťali potrebné množstvo vzduchu do ohniska, pretože boli príliš malé. Viac o dvierkach a prívode vzduchu do ohniska kachľovej pece si môžete prečítať TU a TU.

Teplota vznietenia

Pre dobré kúrenie (horenie dreva) je potrebná aj teplota vznietenia. Keď kúrime drevom, tak horia drevoplyny. Každé horenie je v plynnom skupenstve. Zápalkami/ zapaľovačom zohrievate tuhý podpalovač, ktorý sa pomocou tepla rozkladá a vznikajúce horľavé plyny sa zapália a celý proces sa stane samovoľný. Pri tepelnom rozklade dreva vznikajú molekuly rôznych ľahkých a ťažkých, dlhých alebo krátkych typov uhľovodíkov. Ťažšie drevné plyny (v ohnisku klasických kachlových pecí) horia len pri určitej vyššej teplote, až potom sa z nich uvoľňuje energia.

Ak kúrime čerstvým drevom s vysokým obsahom vody alebo ak sa horenie spomalí kvôli nedostatku vzduchu, z nespálených drevných plynov vznikajú sadze a decht. Pri nedokonalom horení sa z drevených plynov neuvoľní všetko teplo, tvoria sa spaliny plné škodlivín, ešte horľavé ale nezhoreté zlúčeniny odchádzajú cez komín a účinnosť je výrazne nižšia. Takmer tri štvrtiny výhrevnosti dreva sa získava spaľovaním drevných plynov, zvyšok tlením dreveného uhlia. To je omyl, že keď vidíte tlejúcu pahrebu, treba uzavrieť dvierka. Aby sa pahreba vedela rozkladať je potrebný prívod vzduchu.

Potrebný vykurovací výkon kachľovej pece je možné regulovať len v úzkych medziach, a to s množstvom dreva prikladaného do ohniska a veľkosťou štiepky.

Veľkosť štiepky palivového dreva

Pri spaľovaní dreva rozlišujeme kvantitatívne (kalorimetrické) a kvalitatívne (pyrometrické) vykurovanie. Prvé z nich je množstvo tepla uvoľnené pri úplnom zhorení palivového dreva. Pyrometrické vykurovanie charakterizuje intenzitu, rýchlosť a momentálny vývin tepla spaľovania. S tým súvisiacim pojmom je pomer hmoty dreva k povrchu. Hrubšie polená v klasických, murovaných kachľových peciach horia pomalšie, zatiaľ čo tenšie štiepky horia rýchlejšie. Príklad z kuchyne, celý zemiak sa uvarí neskôr, ale nakrájaný skôr, tak isto je to s drevom. Treba sa tu však vyhnúť obom extrémom.Aj so zlým kúrením sa dá vygenerovať teplo, avšak príliš hrubé polená horia pomalšie s menším množstvom uvoľneného tepla, drevené plyny nezhoria celé, čo vedie k usadzovaniu dechtu a tvorbe sadzí.

Príliš tenko naštiepané drevo rýchlo horí, keďže kvôli väčšiemu povrchu sa uvoľní veľa drevoplynov aj tepla. Veľké vznikajúce teplo zaťažuje konštrukciu kachľovej pece na drevo a veľké množstvo drevoplynu sa nedokáže dobre premiešať so vzduchom, takže spaľovanie nebude dokonalé. Kvôli rýchlemu priebehu horenia kachľová pec nestíha absorbovať vzniknuté teplo a teplo tak uniká komínom aj s našimi peniazmi.

Kúrenie v kachľovej peci, ale nie je až taká veda

Z popísaného sa môže zdať, že ideálne využitie kachľovej pece je možné dosiahnuť len s meračom vlhkosti a ťahu komína, teplomermi a prístrojmi na analýzu spalín. Nebojte sa, ide to oveľa jednoduchšie.
Po niekoľkých zapáleniach zistíte aké množstvo dreva potrebujete na rozkúrenie kachľovej pece. Je oveľa lacnejšie experimentálne zistiť koľko dreva treba priložiť do pece v zvislosti od vonkajšej teploty ako keby ste stále prikladali rovnaké množstvo dreva a potom zbytočne vetrali. Existuje ešte jednoduchší spôsob, opýtajte sa kachliara, ktorý Vám staval pec na výkon Vašej piecky v závislosti od prikladaného množstva dreva.

Ak dobre kúrime v kachľovej peci

Ak dostaneme veľa tepla z prekvapivo malého množstva dreva a náš komín nedymí, tak sme urobili všetko správne. Lacným, ekologickým spôsobom, bez závislosti od teplárene, elektrárene či obecnej kotolne, si tak môžeme užívať príjemné teplo z vlastnej kachľovej pece.

Stavba novej kachľovej pece na kľúč sa môže zdať ako náročnejšia investícia, avšak v dlhodobom horizonte sa Vám peniaze vrátia. Zákazníci veľakrát chcú ušetriť na kvalite a množstve materiálu, ktorý ide do pece, ale výdavky na kvalitný stavebný materiál použitý na stavbu kachľovej pece sú dlhodobo ekonomicky výhodným riešením (väčšia akumulačná hmota, dlhšia životnosť šamotových tehál, väčšia presnosť a estetickosť keramických kachlíc). Neoplatí sa pustiť do odbornej práce stavby kachľovej pece sám, ani si na to zavolať “kachliara” s otáznymi referenciami. Budete kúriť uprostred domu viac ako 30 rokov a zabezpečovať tak teplo pre celú rodinu. Myslite na to pri výbere majstra.