Akumulačná kachľová pec je vykurovacie zariadenie na drevo s keramickým plášťom a hmotnosťou najmenej 1000 kg. Po zakúrení poskytuje teplo sálaním po dobu až 18 hodín. 

Z článku sa môžete dozvedieť:

• aké materiály sa využívajú na stavbu akumulačnej kachľovej pece
• či je možné predĺžiť dobu odovzdávania tepla
• uvidíme, akú veľkú plochu dokáže vykúriť
• vypočítáme vykurovací výkon
• prečo je výhodná pre ľudí s astmou a respiračnými ochoreniami
• koľko stojí akumulačná kachľová pec na kľúč

Materiály použité na stavbu kachľovej pece

Postupujme z vonkajšej strany smerom dovnútra, od kachlíc k jadru pece. Pri stavbe sa najprv postaví vonkajší kachlicový plášť. Postavené rady kachlíc sa zaistia hlinou a pásmi škridiel a po vyschnutí sa zviažu kaleným oceľovým drôtom. Tým sa zabezpečí, aby sa kachlice, ktoré sa v dôsledku vysokých teplôt mierne roztiahnu, po vychladnutí stiahli oceľovými sponami. Dilatácia je prirodzený jav spojený s používaním pece. Môžeme si všimnúť, že hodinu po zakúrení sa škáry pece otvoria a rozšíria. Po vychladnutí pece sa škáry vrátia do pôvodnej vzdialenosti. 

kachlova pec tradicna stavba bezova

Po osadení drôtových spôn stavba pece pokračuje. Vonkajší plášť (oddeľujúci obytný priestor od dymu, ktorý prúdi v peci) sa skladá z niekoľkých vrstiev. Prvú vrstvu tvoria kachlice samotné, na ktoré sa položí tenká vrstva hliny. Vnútro kachlíc sa potom vyplní tenkými šamotovými platňami alebo strešnými škridlami. Nasleduje ďalšia ochranná vrstva, ktorá zabraňuje priamemu kontaktu s dymom. Tá môže byť tiež vytvorená zo škridiel alebo z tenkých šamotových platní.

kachlova pec vrstvy rez

Hmotnosť kachľového plášťa priemernej pece (90 cm x 60 cm x 190 cm) sa pohybuje v rozmedzí 250-300 kg. Vnútorné obmurovky a ohnisko by sa mali stavať len z prvotriednych šamotových tehál, ktoré zabezpečia dlhú životnosť a udržanie tepla. Súčasťou pece sú aj hrubé šamotové platne, murovacie tehly, škridle, hlina a voda. Hmotnosť čerstvo zhotovenej pece tak môže dosiahnuť 1500 kg, čo sa po odparení vody počas vysúšania zníži na 1300 kg.

Ako je možné zvýšiť dĺžku odovzdávania tepla

Existujú dva spôsoby ako zvýšiť dĺžku odovzdávania tepla akumulačnej kachľovej pece. Jedným je zväčšenie hrúbky stien kachľovej pece, čím sa úmerne zvýši množstvo akumulovanej tepelnej energie. Hrubé steny zabezpečia dlhší prenos tepla, teplota povrchu kachlíc pritom neprekročí 60 stupňov Celzia. Pozri (A).

Druhým riešením je vytvorenie tzv. vzduchovej medzery, ktorá pôsobí ako izolant. Tým sa predĺži aj čas odovzdávania tepla až o 18-24 hodín, pričom celkový výkon kachľovej pece zostáva nezmenený (B).

kachlova pec vzduchovou medzerou


Akú plochu dokáže vykúriť kachľová pec?

Skúsenosti ukazujú, že priemerná pec vyššie uvedených rozmerov dokáže vykúriť 65-75 m2 na 20-24 stupňov Celzia.

Na získanie presnej hodnoty je však potrebné zohľadniť nasledujúce faktory:

• Materiál a hrúbka stien domu
Izolácia domu
Typ okien
• Orientácia nehnuteľnosti
• Parametre komína
Kvalita a suchosť palivového dreva
• Množstvo spáleného palivového dreva
• Vonkajšia teplota

Tieto údaje sa zohľadňujú pri výpočte tzv. potreby tepla, aby sa výkon kachľovej pece mohol prispôsobiť tepelným stratám. Zle navrhnutá pec buď nevyhreje nehnuteľnosť alebo ju prehreje. V prvom prípade je ovplyvnený náš pocit pohodlia a v druhom to má negatívny dosah na našu peňaženku, pretože musíme otvárať okná, t. j. „vykurujeme“ ulicu.

Ako zistíme vykurovací výkon pece? (kW)

Vykurovací výkon sa získa vynásobením energie uvoľnenej zo spáleného dreva účinnosťou vykurovacieho zariadenia. Pri spálení dvoch vedier (10 kg) dreva sa uvoľní 41,6 kW energie. Účinnosť kachľových pecí sa pohybuje v rozmedzí 83 – 90 %, teraz budeme počítať s 85 %. Výsledný tepelný výkon je 41,6*0,85 = 35,4 kW. Pec odovzdá naakumulované teplo počas 12 hodín, takže výkon je 2,95 kW/h. Ak sa do pece zmestí väčší objem dreva alebo je vďaka eko ohnisku, dvierkam s dvojitým sklom účinnejšia, výkon sa tiež zvýši. 

Prečo je prospešná pre ľudí s astmou a respiračnými ochoreniami

Na rozdiel od krbu kachľové pece nevysušujú vzduch v miestnosti, pretože teplo, ktoré naakumulujú, sa odovzdáva sálaním. Teplota ich povrchu nedosahuje 90 stupňov, takže sa na nich nespaľuje prach. Príliš suchý vzduch môže vysušovať pokožku, oči a sliznice, čo zvyšuje riziko infekcie a dokonca môže spôsobiť suchý kašeľ a krvácanie z nosa.

Koľko stojí akumulačná kachľová pec na kľúč

Priemerná pec postavená na kľúč z nových kachlíc stojí 4500-6800 €. Cena do veľkej miery závisí od veľkosti pece, typu dvierok, štýlu stavby, dekoru kachlíc. Medzi jednotlivými regiónmi existujú aj určité rozdiely, pokiaľ ide o ceny, ktoré si účtujú remeselníci. Viac informácií o cenách si môžete prečítať tu.

Nie ste si istí, aká pec by bola pre vás vhodná? Požiadajte o konzultáciu, preberieme to pri káve. https://www.krby-aurora.sk/kontakt/