Bolo by užitočné, keby táto profesia hovorila jedným jazykom. Stavbou kachľových pecí a takmer všetkým, čo sa tohto odboru týka, sa zaoberám už skoro 10 rokov a mám skúsenosti so všetkými jej odvetviami ( pece, krby, kachľové pece, murované pece, sporáky, vonkajšie ohniská atď.) Minule som premýšľal o tom, čo je lepšie: „nevedomé“ začiatky alebo súčasné tvorenie, práca a orientovanie sa v spleti obmedzení zložitých noriem a predpisov? Alebo ako sa dnes hovorí: pestovať remeslo a povolanie v rámci platných právnych predpisov?

kachliar a kachlove pece

Generačná výmena kachliarov

V súčasnosti visí nad prezenčným vzdelávaním kachliarov otáznik, ročne ho absolvuje 10 až 12 absolventov, často však menej. Kvalita vzdelávania je kolísavá, mám dobré aj zlé skúsenosti. Na Slovensku v súčasnosti pôsobia dve odvetvové združenia, ktoré poskytujú školenia. Cech kachliarov krbárov a kominárov Slovenskej republiky a Cech Kachliarov. Prvé reprezentuje tradičný štýl, druhé sa zameriava na rakúske, najmodernejšie technológie. Nie som si vedomý existencie jednotnej, prepracovanej učebnice.

Stavba kachľovej pece podľa noriem

Normy týkajúce sa odvetvia bez nároku na úplnosť:

  1. EN 15544 Individuálne zhotovené kachľové pece. 

  2. EN 13384 Komíny. Metódy tepelnotechnického a hydraulického výpočtu. 

  3. MSZ 845 Projektovanie, výstavba a kontrola zariadení na odvod spalín (maďarská norma)

Na trhu existuje skupina samoukov, ktorí stavajú pece už 10-15 rokov a „musia“ získať papier kvôli duchu doby a zákonným obmedzeniam. Za posledné desaťročie sa vyskytli ohromujúce rozdiely v kvalite kurzov. Vplyv toho najviac pociťujú klienti, ale niekedy to negatívne ovplyvňuje aj povesť profesie. Aj keď to nesúvisí s týmto fenoménom, „pomazaní proroci“, ktorí kážu na internete, tiež škodia profesii.

Za zamyslenie stojí aj to, že z niekoľkomesačného kurzu, ktorý v súčte predstavuje niekoľko dní/týždňov teoretickej/praktickej prípravy, vychádzajú „absolventi“, ktorých oprávnenie sa považuje za rovnocenné s ľuďmi, ktorí majú 20 rokov praxe a majstrovskú skúšku.

Kurzy rôznej kvality

Remeslo sa človek začína učiť vo veku 14-15 rokov; žiadúce by boli 3 roky prezenčného teoretického, praktického vzdelávania a odbornej prípravy na vysokej úrovni. Potom povedzme 5 – 10 rokov intenzívnej práce v odbore pod vedením dobrého majstra/mentora. Následne by mohlo prísť preskúšanie, osamostatnenie sa, vykonanie majstrovskej skúšky; adept by zreferoval doteraz získané teoretické a praktické zručnosti a ďalšie vedomosti a schopnosti potrebné na prevádzkovanie živnosti. Vo väčšine profesií je majstrovský list nevyhnutnou podmienkou na začatie podnikania. Je to tiež podmienka pre ( oficiálne) zamestnanie v EÚ. 

Nebojím sa o svoje živobytie, pretože každý musí niekde začať a čestná práca a profesionálny rozvoj prinesú svoje ovocie. Želám týmto veľa šťastia všetkým, ktorí sa na túto cestu vydajú!

Spolupráca príbuzných odborov

Po tejto krátkej odbočke by som sa chcel vrátiť k tomu, čo musí dnešný kachliar pri svojej práci zohľadniť. Predovšetkým si musíme uvedomiť problematiku kontaktov a spolupráce medzi spolupracujúcimi profesiami, aby sme mohli prijímať rozhodnutia. S kým sme prepojení? Kominári, stavební inžinieri, architekti, kúrenári, elektrikári, interiéroví dizajnéri, ekológovia, záchranné zložky atď. Títo všetci ovplyvňujú našu profesiu prostredníctvom našej spoločnej, vzájomne prepojenej práce. Získavanie a pochopenie nových poznatkov je pre nás všetkých veľkou výzvou. Niekedy záplava regulátorov vedie k nedorozumeniam, k excesom a remeselník sa pýta: „Bože môj, existuje aj niečo takéto?“. A potom sa zhlboka nadýchneme a ideme ďalej, pretože pravidlá sa menia, prepisujú, miznú, ale nami zhotovené výtvory vydržia aj sto rokov. 

Myslím si, že je hrozné, ak remeselník musí veľkú časť svojho času tráviť trápením sa s administratívnou mašinériou! Nemôžem sa vyhnúť ani hystérii v médiách, ktorá takmer ohrozuje samotnú existenciu nášho remesla: navrhovaný zákaz „pevného paliva“. Dúfajme, že to utíchne podobne ako v Rakúsku!

Dôveryhodnosť a konkurenčný boj

Tu opäť vstupuje do hry požehnanie a odvrátená strana internetu, ktorá niekedy spochybňuje zdravý rozum. Neuveriteľná rýchlosť a množstvo informácií dostupných na internete dokáže byť pre profesionála prínosom, pretože umožňuje využiť vedomostnú základňu ľudstva. Za predpokladu, že vieme ako na to! Je desivé, keď laik alebo „pologramotný“ zákazník príde s hotovým diktátom, pretože si prečítal napríklad na Facebooku alebo na nejakom blogu: „Ako postaviť krb z Ytongu za nižšie náklady“.

ytong krb stavba

Kachľová pec lacno, ale v konečnom dôsledku drahšie

V tomto konkurenčnom boji poháňanom ľudskou hlúposťou je ťažké zostať dôveryhodným. Staviteľ pecí sa často musí až obhajovať, aby mohol urobiť veci najlepšie ako dokáže. Žiaľ, kvalitná práca niečo stojí a mnohokrát rozhodne rozdiel 200 až 300 EUR v prospech nekvalitného, ale lacnejšieho vyhotovenia. Často sa stretávam so zle odvedenou prácou, s nefunkčnou „kachľovou pecou, krbom“, ktoré boli postavené s využitím nevhodnej technológie, s nedostatočnou znalosťou materiálov. 

neodborna kachlova pec chyby

Čo sa dá spraviť so zle postavenou kachľovou pecou

Majiteľ sa pýta: Čo môžete urobiť? Tieto kachľové pece sú väčšinou neopraviteľné a navrhujem ich zbúrať a postaviť nanovo. Sú viditeľne šokovaní: Ale veď za stavbu už zaplatili 1 000 – 2 000 eur! Áno, ale ja s tým nič nemám, za trochu viac peňazí sa mohlo postaviť použiteľné spaľovacie zariadenie.

Nebolo by na škodu, keby celá kachliarska komunita hovorila rovnakým jazykom a pracovala podľa rovnakých zásad. Áno, mali by sme si navzájom pomáhať odovzdávaním informácií a vedieť sa sami učiť, otvárať sa novému a dobrému, so správnou miery pokory k remeslu.

kachlova pec chyba

Zdroj: https://www.macsoi.hu/kalyhas_ujsag.html