Tentokrát bola úloha jasná, vytvoriť zo starých kachlíc úplne modernú kachľovú pec
Predtým, ako sme postavili našu pec, bol na jej mieste lacný komerčný kachľový krb, ktorý si mnohí kupujú v známych obchodoch a myslia si, že je veľmi efektívny. Avšak okrem vysokého spaľovania dreva nič výrazné nepociťovali. Práve preto takýto krb po niekoľkých rokoch naši klienti rozobrali a vyhodili.
O dĺžke ťahov v kachľových peciach v súvislosti s komínom
Trošku o fyzike: Pri odborne postavenej kachľovej peci teplota spalín, ktoré vchádzajú do komína je 160 °C – 170°C, aby sa na konci komína nezačala kondenzovať voda. Keby sme predĺžili ťahy kachľovej pece, bolo by možné vyvádzať do komína spaliny s teplotou okolo rosného bodu. V tom prípade by sa stal nežiaduci efekt, kondenzát by postupne zaniesol posledné ťahy pece, ako aj komín. Komín a ťahy plné dechtom sa správajú nie len ako dobrý izolant, t.j. povrchová teplota pece sa znižuje, ale sa enormne zvyšuje pravdepodobnosť komínového požiaru.
Strata tepla cez komín
V prípade komerčných kachľových krbov teplota spalín vchádzajúcich do komína je medzi 300 – 330°C, to v našom prípade znamená, že zbytočne kúrite do komína a veľké množstvo nevyužitej tepelnej energie zo spalín komín vytiahne von. Čiže vykurujete „len“ ulicu.

Pokračovanie príbehu :)
Naši klienti kúpili a priviezli na miesto stavby 20-ročné kachlice, ktoré si zaobstarali po konzultácii so mnou. Od nás sa už vyžadoval len materiál a samotná práca. Nie všetky kachlice boli v dobrom stave, ale vždy sa snažíme urobiť maximum, aj keď to na prvý pohľad vyzerá zle. Preto sme začali tým, že sme kachlice roztriedili a rozdelili na každý rad. Pec mala celkovo sedem radov kachlíc. Priznám sa, že sme šamotovými tehlami nešetrili a takmer všade, kde to len šlo, sme konštrukciu vystužili týmito tehlami. To umožňuje rovnomerné rozloženie tepla počas spaľovania a zabezpečuje jeho udržanie v tomto malom dome. Tento spôsob konštrukcie udržuje teplo v tejto malej peci až 24 hodín, čo znamená, že stačí raz za deň vložiť do pece 12 kg dreva.
Naše pracovné miesto bolo priamo na brehu krásneho jazera, na ktorom sa pôvabne predvádzali kŕdle labutí, za ktorými rýchlo plávali desiatky kačíc. Vďaka tejto lokalite sme vždy, keď sme čakali na vysušenie hliny v peci, smerovali k jazeru. Chladná voda pomáhala kachliarom počas horúcich augustových dní. A zatiaľ čo sme pokračovali v práci, domáci nám priniesol práve ulovenú rybu, ktorú jeho žena hneď pripravila. Každý deň sme mali chutné a domáce jedlo a pri obede s celou rodinou sme debatovali o peci.
EKO-ohnisko a kachľová pec
Pracovnú časť sme začali tým, že sme do pece urobili vonkajší prívod vzduchu. Páku na otvorenie ventilu sme umiestnili na pohodlné miesto v prednej časti pece. Aby pec fungovala aj so zatvorenými dvierkami, nainštalovali sme dva liatinové moduly (tento systém sa volá EKO-ohnisko). Tento systém umožňuje efektívnejšie horenie, zlepšuje miešanie horúcich drevoplynov s predohriatym vzduchom v ohnisku, vďaka čomu teplota v ohnisku môže dosiahnuť až 600°C.
Navrhli sme umiestniť do hornej časti pece reliéfne kachlice s originálnym a rozmanitým vzorom, ale naši klienti preferovali kachľovú pec bez ornamentov. Aké ornamenty máme v ponuke, môžete vidieť na fotografiách. Ak si želáte originálne kachlice s vlastnými nápismi alebo vzormi, môžete vysloviť akékoľvek svoje želanie. Táto služba stojí okolo 230 €. Tieto peniaze idú na výrobu originálnej formy. Nasledujúce kachlice tej istej formy už budú o 80 % lacnejšie!
Znovu by som zdôraznil, že veľkosť ohniska umožňuje piecť jedlo v kachľovej peci. Preto si naši klienti u nás zakúpili štyri hlinené hrnce ručnej výroby, ktoré vždy ponúkame našim zákazníkom. Tri z nich budú pani domácej pomáhať pripravovať ešte viac chutného jedla a štvrtý hrniec sa stal krásnym dekoračným prvkom.
Naši klienti sa dvakrát ocitli v šoku. Už na začiatku našej práce s obrovským údivom sledovali, koľko vecí a náradia sme si so sebou priniesli. Počuli sme, ako si lámali hlavu nad tým, ako sa popasujú s upratovaním domu po našej práci. Avšak po druhýkrát boli prekvapení, keď po tej kope vecí a špiny zostala len krásna, čistá kachľová pec. Potom sme rozložili náš plagát a vysvetlili, ako správne kúriť v kachľovej peci, a nakoniec sme našu prácu zavŕšili príjemnou rodinnou večerou s domácim jedlom na stole.