Vďaka čomu je kachľová pec na drevo šetrná k životnému prostrediu?

1: Uhlíková neutralita a obnoviteľný zdroj energie

Murovaná kachľová pec na drevo je uhlíkovo neutrálna, a preto predstavuje obnoviteľný zdroj energie. Oxid uhličitý uvoľňovaný pri spaľovaní palivového dreva bol absorbovaný stromami počas ich rastu, takže keď sa počas kúrenia uvoľní späť do atmosféry, neprispieva k dlhodobému hromadeniu oxidu uhličitého.

CO2 kachlova pec kolobeh

2: Optimalizácia ohniska a prívodu spaľovacieho vzduchu

Predpokladom ekologického spaľovania dreva je precízny návrh a vyhotovenie ohniska a prívodu spaľovacieho vzduchu. Na dosiahnutie tohto cieľa je nevyhnutné zabezpečiť, aby bolo ohnisko vhodne vyriešené podľa najvyšších štandardov. Takýto systém, ktorý dosahuje účinnosť až 93 %, predstavuje EKO ohnisko patentované v Rakúsku. Na správnu prevádzku je potrebné vzájomne previazané dimenzovanie prívodu spaľovacieho vzduchu a odvodu spalín. Ak je ťah komína príliš veľký, budete mať veľké straty (vykurovanie ulice), ak je poddimenzovaný, horenie bude pomalé, do obytného priestoru sa môže presakovať dym a v ťahoch pece sa budú usadzovať sadze a decht. 

3: Správne je zapaľovanie zvrchu

Na rozdiel od rozšírenej, avšak mylnej predstavy by sa drevené polená nemali zapaľovať zdola. Komín sa tak zahrieva sa pomalšie, horenie je sťažené a emisie sú vyššie.
Na optimálne spaľovanie dreva je nevyhnutný správny spôsob zapálenia vrátane minimalizácie použitia papiera. Používajte pevné podpaľovače, pepo, drevitú vlnu. Postupné horenie zhora nadol alebo spredu dozadu pri zakúrení prispieva k efektívnemu a ekologickému spaľovaniu. 

4: Prevádzka a údržba šetrná k prírode

Pre ekologické spaľovanie dreva je nevyhnutné, aby bola obsluha riadne informovaná (to by sa malo vykonať pri odovzdaní pece) a aby boli prvky spaľovacieho systému (komínový okruh) pravidelne udržiavané. Každoročne dajte skontrolovať stav komína a každých 5 rokov zavolajte odborníka na vyčistenie a opravu pece. 

5: Nové trendy a technológie v oblasti kachľových pecí

V súčasnosti je u nás drvivá väčšina vykurovacích zariadení na tuhé palivo zastaraná a len niektoré z nich spĺňajú požadované hodnoty súčasných a budúcich regulácií. Túto situáciu by mohlo výrazne zlepšiť rozšírenie štátom financovaných tendrov, ktoré by umožnili inštaláciu ekologickejších systémov na spaľovanie dreva za prijateľné ceny. V súčasnosti (2024) je maximálna suma, ktorú môže rodinný dom získať 2 300 EUR na slnečné kolektory, 4 370 EUR na tepelné čerpadlo, 4 025 EUR na fotovoltické panely, 4 025 EUR na veternú turbínu a 1 500 EUR na kotly na biomasu.