V minulom roku uskutočnilo nemecké Združenie priemyslu domácej, vykurovacej a kuchynskej techniky (HKI) svoj obvyklý prieskum ohľadom obchodovania s palivovým drevom. Otázky zaslali tridsiatim lesníckym úradom; respondenti poskytli informácie dvakrát. Výsledky 4 prieskumov sú zhrnuté nižšie. Hlavné otázky sa týkali všeobecného nárastu cien palivového dreva a na dostupnosť požadovaných objemov.

Výsledky prieskumu ukázali, že všetky úrady hlásili stabilný dopyt a neregistrovali – ako sa často predpokladá – nedostatok palivového dreva. Cena za kubický meter dreva z okrajových oblastí lesa prepravený vlastným dopravným prostriedkom sa pohybovala v rozmedzí 30 až 50 €, rovnako ako v predchádzajúcom roku. Na niektorých miestach došlo k miernemu zvýšeniu alebo zníženiu cien, ale celkový obraz sa nezmenil, s výnimkou južného Nemecka, kde bola cena vyššia – podobne ako v roku 2013 – a pohybovala sa na úrovni 60 €.

Kubický meter dreva má – v závislosti od druhu – rovnakú výhrevnosť ako 150-200 litrov vykurovacieho oleja, ktorého liter pri súčasných cenách v Nemecku stojí v priemere 88 centov. Priame porovnanie cien ukazuje, že majiteľ pece na tuhé palivo zaplatí len 45 € v porovnaní s približne 170 €. (Poznámka prekladateľa: v Nemecku sa vždy porovnávala výhrevnosť s vykurovaním olejom, ktorý bol kedysi veľmi populárny.) Presvedčenie, že zdroje dreva sa v krátkom čase vyčerpajú, je tiež neopodstatnené, pretože prírastok v lesoch v Nemecku je väčší, než množstvo vyťaženého dreva. Ťažba predstavuje 75-85 miliónov m3 ročne, pričom ročný prírastok je 120 miliónov m3 ročne, čo znamená vo výsledku prírastok 40 miliónov m3 ročne.

HKI odporúča nakupovať palivové drevo vo svojom okolí, čo nielen skracuje prepravné vzdialenosti, ale pomáha udržiavať pracovné miesta a prispieva k udržateľnému obhospodarovaniu lesov. Viac informácií o vykurovaní drevom, ktoré je šetrné ku klíme a rozpočtu, a je neutrálne z hľadiska emisií uhlíka, nájdete na stránke www.richtigheizenmitholz.de.

Zdroj: K&L Magazine, marec 2015